A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Körtés pite

2016. szeptember 26. - bakeyoursmile

img_3437.PNG

Már nagyon régóta terveztem, hogy megsütöm életem első pitéjét. A kolléganőm nagy pitesütő (igen, most rád nézek Szilvi), tőle kaptam is egy szuper receptet, így múlt héten felkerekedtem és megvettem "A pitetálat", ami gyönyörű, kerámia, letisztult, csak éppen gigantikus, 32 cm átmérőjű. Így amennyiben a lenti receptben látható mennyiségeket követitek, és a Ti tálatok is az Ikeából való, akkor gyönyörű, fedetlen pitét tudtok majd készíteni, ha pedig átlagos méretekkel rendelkezik a tál (26-28 centis) akkor a tészta feléből le tudjátok majd borítani. A lényegen nem változtat, hogy fedetlen-e, vagy sem, mindenképp egy könnyed, őszi ízvilágű sütit kaptok a végén. (Legközelebb növelem a mennyiséget, szeretnék egy "tetős" pitét is, már a lelki szemeimmel látom, hogy fog kinézni, szóval lesz mit várni! :))

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd belseje
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csipet só

A tetejére:

1 kg körte
15 dkg barna cukor
5 dkg vaj
1 kávéskanál őrölt fahéj
néhány szem szegfűszeg, ízlés szerint
a megmaradt, kikapart vaníliarúd
1 tojássárgája

A lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, egy vaníliarúd kikapart belsejét elkeverjük egy csipet sóval. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán át.

Amíg a tésztánk pihen, mi természetesen nem így teszünk, megtisztítjuk és felszeleteljük a körtét, majd 5 dkg vajon és 15 dkg cukron lekaramellizáljuk a gyümölcsöt. A serpenyőben hozzáadtam a fűszereket, a fahéjat, a szegfűszeget és a korábban kikapart vaníliarudat is. A végén hozzákevertem egy kanál kukoricakeményítőt is.

Az egy óra leteltével a linzertészta felét (ha a fent említett nagyobb pitetállal rendelkezel, akkor a kétharmadát) vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük a pitetálat a tésztával. Következik a "vakon sütés". Az elősütésre azért van szükség, hogy a vastag töltelékkel beborított tészta alja biztosan átsülhessen és a tészta a tölteléktől ne ázzon el. A tésztát letakarjuk sütőpapírral, majd arra súlyként fél kiló babot vagy lencsét szórunk, és így sütjük 10 percig 180 fokos sütőben.

Miután kivettük az elősütött tésztát óvatosan leemeljük a babos sütőpapírt, és ráhalmozzuk a gyümölcsöket. Ha kisebb a formánk, akkor a tészta kinyújtott másik felét óvatosan ráhelyezzük, megszurkáljuk és mehet a sütőbe.
Ha nagyobb a formánk, akkor még lehet filozofálgatni azon, hogy milyen díszítést alkalmazzunk. Én a maradék tésztából duplasodrással "tésztakötelet készítettem", illetve a keresztfiam szaggatott három darab szívecskét, amit végül középen helyeztünk el, hogy mégiscsak legyen valami a pite tetején :) A tészta tetejét lekenjük tojássárgájával, és mehet is a sütőbe. 180 fokon 20 perc alatt készresütöttem. Ha van teteje piténknek, akkor érdemes több időt hagyni neki, 30-35 percet (de ez természetesen sütőfüggő is)

img_3461.PNG

Miután kihűlt szépen szeletelhető lesz. Ha nem tudunk várni kevésbé lesz szép, de nagyon finom, arról mindenkit biztosíthatok! :)

Érdemes kipróbálni más idénygyümölcsel is, én még tovább tesztelem, ahogy a fenti bevezetőben is írtam. Arról is be fogok számolni természetesen.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_3436.PNG

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek bátran facebook-on is: https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr6511744595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2016.09.28. 11:04:03

Gyönyörű, és biztosan nagyon finom is! :)
süti beállítások módosítása