A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Birsalma ivólé

2016. október 10. - bakeyoursmile

img_3718.PNG

A birsalma az egyik kedvenc gyümölcsöm, és most épp szezonja is van! Szerencsére a hátsó kertünkben található egy bio birsalma fa, ami idén a sok eső ellenére is szép termést hozott. (Na persze szó sincs itt semmi tudatosságról, egyszerűen senkinek nincs ideje/affinitása, hogy bármiféle vegyszerrel kezelje a fát, és szerencsére ez jól is van így :))

Jó tudni a birsalmáról:

A rendkívül egészséges gyümölcsöt viszonylag alacsony energiatartalom, jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, Bg-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium jelenléte jellemzi. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.

Kiemelkedően magas a pektintartalma. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére.

Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert.

Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében.

(forrás: http://www.gyogynovenyhatarozo.com/birsalma/)

img_3713.PNG

A szüleim korábban készítettek birsalma sajtot, mostanában azonban felhagytak ezzel a munka és időigényes hóborttal, így jött az ötlet, hogy a birsalma lekvár mellett készítsünk ivólevet is, ami boltban meglehetősen költséges mulatság, így viszont bio is, házi is, egészséges is és nagyon-nagyon finom.

Péntek esti családi program lett az ivólékészítés. Holdvilág mellett szedtük a birsalmát Apukámmal a fáról (nem-nem, semmi babona, sötétedés után értünk haza), majd neki láttunk az elkészítésének.

Hozzávalók:
3 kg birsalma
1 citrom
10-15 szem citrompótló (ízlés szerint)
50 dkg cukor (ízlés szerint)

Mivel a birsalma egy nagyon karakteres, fanyar ízű gyümölcs, nem szerettük volna túl édesíteni, ezért ezeket az arányokat alkalmaztuk, de mindenki a saját ízlése szerint ízesítse.
A birsalmákat megmostuk, körömkefével letisztítottuk a héjáról a viaszos pihéket. Nem kell meghámozni (nem is nagyon lehet). Feldaraboljuk, kimetsszük a magházat és az esetleges férges, rossz részeket.
A gyümölcsöt tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzzük nagyjából fél órán keresztül, puhára. Pürésítsük botmixerrel, majd passzírozzuk át. Mi egyszerű passzírozót használtunk, akinek sok ideje van használhat finom szövésű szűrőt, vagy gézt is, hogy ne maradjon benne egyáltalán porcosabb rész, nekünk maradt, de nem bántuk. :)

Miután átpasszíroztuk, hígítsuk vízzel (ennek a mennyiségét nem írom le, ki mennyire szeretné sűrűnek, miután kész van, akkor is lehet később vízzel hígítani), ízesítsük a cukorral, citrommal, citrompótlóval. Főzzük forrásig, majd utána még pár percig. Ezután tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe. Az alapreceptet Kaldeneker György oldaláról vettem, Ő nem rakta szárazdunsztba, csak felfordította az üvegeket 5 percre. Én biztos vagyok benne, hogy így is működik, mi maradtunk a hagyományos eljárásnál, fel is fordítottuk az üvegeket, de azért egy éjszakára száraz dunsztban pihentettük.

img_3719.PNG

Annyira nagy sikert aratott az ivólé, hogy hétvégén ismét nekilátunk a következő adagnak! :)

Jó befőzést kívánok!

Szabina

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr5911785587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eyr750 2016.10.11. 22:01:55

Köszi ezt a kedves, hangulatos írást :) Sajnos nincs birsalmám, amiből elkészíthetném.

bakeyoursmile 2016.10.11. 22:05:02

@eyr750: Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy tetszett a bejegyzés! :) Remélem még találsz olyan receptet, ami felkelti az érdeklődésedet és ki is tudsz majd próbálni! :)
süti beállítások módosítása