A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Mézes puszedli

Adventi készülődés I.

2016. december 11. - bakeyoursmile

img_4882.PNG

Vannak olyan jellegzetes karácsonyi ízek és illatok, amik nélkül nem ünnep az ünnep. Ez nyilván családonként és tájegységenként változó, de nem nagyon lövök mellé, ha azt gondolom, hogy a mézeskalács vagy a mézes puszedli azért valamilyen formában mindenhol előkerül.

Az én receptjavaslatom - amit Adri barátnőmnek köszönhetek - az alábbi.

Hozzávalók:

250 gramm finomliszt

200 gramm teljes kiőrlésű liszt

200 gramm porcukor

fél csomag sütőpor

125 gramm méz

125 gramm vaj

3 db tojás sárgája

3 evőkanál tejföl

1 narancs

1 citrom

4 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz:

250 gramm porcukor

3 db tojás fehérje

vanília kivonat

A csokibevonathoz:

10 dkg étcsokoládé

pár csepp olaj

a narancs leve

img_4882.PNG

Ez egy kétnapos kirándulás lesz a mézes puszik világába. Elsőként összeállítjuk a tésztát. Felolvasztjuk a vajat és a mézet - én mikróban olvasztottam. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, a lereszelt citrom és narancshéjjal, egy citrom levével. (A tojásfehérjéket a hűtőbe teszem, másnap belőlük készül a máz fürdő!)

A tojásos porcukros masszát hozzávegyítjük az olvasztott vajas-mézes keverékhez. Egy nagy keverőtálban összekeverem a liszteket, a fűszert és a sütőport és a tejfölt, majd hozzáadjuk a masszánkat. Összedolgozzuk - ragadni fog természetesen, de ne adjuk fel, szükség esetén kevés lisztet adhatunk hozzá, de túl sokat ne, hogy ne legyen kemény a tésztánk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Másnap kissé újragyúrjuk, majd kinyújtást követően vastag csíkokat vágunk, azokból pedig kis gömböcöket formázunk - én kisebbeket csináltam. A tetejüket kissé lenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, vigyázva arra, hogy hagyjunk helyet közöttük, majd 10 percig sütjük 160 fokon. 10 perc elteltével a puszikat megfordítjuk és még további két percig így sütjük.

img_4878.PNG

Elkészítjük a mázat, a három tojásfehérjét felverjük 250 gramm porcukorral és egy kevés vanília kivonattal. Ebbe mártjuk a puszedlik felét. A gyorsabb száradás érdekében 120 fokos sütőbe tesszük pár percre, hogy szépen megszilárduljon a máz.

img_4879.PNG

A sütik másik felét csokival vonjuk be. Vízgőz fölött megolvasztunk egy tábla magas kakaótartalmú étcsokit pár csepp olajjal, illetve a narancs levével. Ebben fürdetjük meg a puszedliket, rácsra - vagy ennek hiányában sütőpapírra tesszük - majd, a maradék cukormázat nejlonzacskóba téve gyors mozdulatokkal becsíkozzuk. Hideg helyen pihentetjük, hogy megdermedjen a csoki bevonat.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr10012041229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása