Magyar Elek az Ínyesmester könyvében azt írja, hogy a jó bejgli a háziasszony büszkesége. Erre a bejglire joggal lehet büszke aki elkészíti.
Hozzávalók (4 rúdhoz):
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 ek tejföl
- csipet só
A diós töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 dl rum
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
- 2 ek kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja
A kenéshez:
- 1 tojás fehérje
- 2 tojás sárgája
- 2 szem dió
- pár darab kandírozott citromhéj a tetejére
A tészta összes hozzávalóját elővesszük, és fél órát szobahőmérsékleten hagyjuk "asszimilálódni'. :) Miután nagyjából azonos hőmérsékletűek lettek, meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Nagyjából negyed óra alatt felfut.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk és belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Nagy cipót formázunk belőle, letakarva hűvös helyen pihentetjük két órán keresztül.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a mákkal és a dióval külön-külön, és mindegyik töltelékhez hozzákeverjük az ízesítőket is - a kandírozott gyümölcsöket, fűszereket. Mindegyik töltelékhez annyi forró tejet adunk, amennyitől összeáll a massza, de nem lesz folyós – ez kb. 2 evőkanálnyi.
A pihentetés után a tésztából 4 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként.
Az első tésztát megkenjük a töltelékkel egészen a tészta széléig, kivéve a hosszabbik végén egy vékony csíkot, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék három bejglit is.
A bejgliket tűvel megszurkáljuk (egészen le a tészta aljáig), tetejét megkenjük először kissé felvert tojásfehérjével, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a tojássárgájával is, végül a diósat egy-egy fél dióbéllel, a mákosat pár szem kandírozott citromhéjjal vidámítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Én a sütőben hagytam kihűlni, félig nyitott sütőajtó mellett. Ha kihűlt, könnyen és szépen szeletelhető.
A receptet a Street Kitchen oldaláról szemeztem.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥