A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Csokis-mogyoróvajas pite

2017. március 26. - bakeyoursmile

 m5.png

Még mindig az új piteformám okozta lázban égek, így ismét ebben készítettem ezúttal egy félig meddig édes sütit.

Az ötletet Martha Stewart chocolate-penaut butter tart-ja szolgáltatta, ami aztán jelentős módosításokon átesett a honosítás során :) Aki szereti a mogyoróvajat és az édes-sós íz kombinációját, mindenképp érdemes kipróbálnia.

m2.png

Hozzávalók:

160 gramm liszt

60 gramm kakaó

80 gramm vaj

60 gramm cukor

1 tojás

1 teáskanál vanília kivonat

2 evőkanál tejszín

100 gramm pörkölt, sózott földigymogyoró

200 gramm mogyoróvaj

100 gramm tejcsokoládé

1 dl tejszín

m1.png

Először is keverjük el a lisztet, a kakaóval és a csipet sóval. Egy másik tálban robotgéppel keverjük össze a vajat és a cukrot habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vanília kivonatot, miután homogén állagot kaptunk, kevejük hozzá a száraz hozzávalókat. A végén már kézzel kell gyúrni, gyorsan dolgozzuk össze a tésztát és mehet is a hűtőbe folpackba csomagolva, legalább egy órára.

Ha az egy óra letelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki téglalap formára, majd óvatosan hajtsuk bele a formába. A felesleget vágjuk le a tetejéről. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, sütőpapírral borítva, babot vagy egyéb nehezéket használva. 20 percig sütjük, majd lehűtjük a tésztát.

Ez idő alatt késes aprítóban felaprítjuk a sós mogyorót. És elkészítjük a csokis réteget is, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit a tejszínnel és azt is hagyjuk egy kicsit hűlni.

A tésztát megkenjük mogyoróvajjal, majd megszórjuk az aprított mogyoróval, hogy legyen középen is ropogós réteg. Erre jöhet a csokikrém, majd ismét mogyoróvaj és aprított mogyoró. (Ínyencek fokozhatják Nutella csíkokkal a legvégén ;)

m3.png

Igazából ez a recept még bátran variálható miután a barátnőm azt mondta hogy Snickers utánérzete van, akkor jöttem rá, hogy simán mehetett volna középre egy réteg karamell, bár nem vagyunk jóban, mármint a karamell és én...

Legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni, majd tálaljuk. Én most eperrel vidámítottam :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

m4.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr912372531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása