A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Immunerősítő ital négy hozzávalóból

Variációk kurkumára I. rész

2017. április 20. - bakeyoursmile

img_8871.PNG

Beteg lettem ebben az áprilisi télben. Gyógyszereket nem igazán szeretek szedni, így inkább extra vitamin bevétellel igyekszem gyorsan meggyógyulni. Találtam két szuper immunerősítőt is a Pinteresten, a következő két napban ezeket fogom megosztani veletek. Az alábbi "shot-ra" még James Corden műsorában figyeltem fel, Selena Gomez ilyet iszik állítólag minden reggel. Az első feles után azt éreztem, hogy képtelen lennék meginni minden nap, a harmadik után már megszoktam a gyömbér és a kurkuma jellegzetes ízét, sőt jót is tett a fájós torkomnak. Szóval bátran és jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Miért fogyasszunk gyömbért és kurkumát?

A gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is.

Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására.

A kurkuma az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.

Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig vagy pszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes. Bizonyított emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő.

(forrás: házipatika.com)

img_8875.PNG

Hozzávalók: (négy feleshez)

1 db alma (én zöldet használtam)

1 db kétujjnyi gyömbér

1 citrom leve

egy teáskanál kurkuma (az eredeti receptben friss kurkuma volt írva, ez sajnos itthon elég ritka, így egyszerűbb fűszert használni)

img_8874.PNG

Az almát megmossuk, elnegyedeljük. A gyömbért meghámozzuk és az almával együtt bedobjuk a gyümölcs centrifugába. A kapott léhez hozzáadjuk a kifacsart citrom levét, valamint a kurkumát. Jól elkeverjük, majd felespohárba töltjük. Egy-két napra kis üvegcsében bátran a hűtőben tárolhatjuk a maradékot.

Holnap egy long drink recepttel jövök :)

Jó egészséget kívánok!

Szabina

img_8878.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr9912440779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása