A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Matcha teás limonádé

2017. május 18. - bakeyoursmile

m3_1.pngIgazi nyárias tavasznak örülhetünk mostanában, így egy frissítő-hűsítő egészséges limonádé receptet hoztam. Ez a limonádé voltaképpen jeges tea, de "bárhogy nevezzük, éppoly illatos", mégpedig szó szerint, köszönhetően a gyömbérnek, citromnak, mentának.

Miért fogyasszunk matcha teát?

Gazdag tápanyagforrás. A vitaminok és ásványi anyagok mellett, úgynevezett polifenolokat tartalmaz, amelyeket összefüggésbe hoztak a szívbetegségek, rák elleni védelemmel. Emellett szabályozza vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterin szintet.

 Mivel az egész levelet feldolgozzák, ezért háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze hagyományos tea vagy kávé. A matcha rajongók azt állítják, hogy egy álmosság nélküli nyugalmi állapotot érezenek. Ez valószínűleg az l-theanin nevű aminosavnak köszönhető. Ettől függetlenül nem ajánlott matcha teát inni lefekvés előtt hat órával.

A matcha tea íze nagyon erős, egyeseket fűre, spenótra emlékeztet. Emiatt gyakran vegyítik cukorral, édesítőkkel.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a matcha tea minőségéből adódóan drága, szóval a gyanúsan jutányos ár valamilyen változtatást, turpisságot sejtet.

(forrás: hazipatika.com)

Hozzávalók: (1 literhez)

2x0,5 liter víz

4 teáskanál matcha tea por

1 darabka gyömbér

2 db citrom

2 db lime

édesítő szer (méz, cukor, alternatív édesítő - én két evőkanál kókuszvirág szirupot használtam) ízlés szerint

mentalevél

m2_1.png

Forraljuk fel a vizet. Tisztítsuk meg a gyömbért, majd daraboljuk fel. Készítsünk belőle gyömbér teát, forrázzuk le a gyömbért fél liter vízzel, majd fedjük le az edényt. A maradék fél liter estében várjunk pár percet, hogy csökkenjen a víz hőfoka, majd keverjük el a meleg vízzel a matcha tea port is. (Ehhez van egy speciális keverő, ami úgy néz ki mint egy régi borotválkozó ecset, csak ha jól tudom bambuszból, na de kinek van olyan otthon? Úgyhogy én habverővel kevertem a teát addig, amíg a por fel nem oldódott és szépen el nem színeződött a tea vize.)

10 perc elteltével szedjük ki a gyömbér darabokat a vízből, majd a gyömbér és a matcha teát is hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten.

m1_1.png

Addig karikázzunk egy lime-ot és egy citromot, és mossunk meg néhány levél mentát. (Ha nincs kihagyható, sőt tovább variálható, például használhatunk helyette kígyóuborkát is.)

Ha lehűltek a teák tálalhatjuk. Egy nagyobb kancsóba öntsük össze a két féle teát, adjuk hozzá az egy citrom és lime levét, az édesítőt. A poharakba töltsünk jégkockát igény szerint, mentalevelet és a citrom/lime karikákat. Töltsük rá a teát, a pohár szélét vidámítsuk citromkarikákkal és/vagy mentalevéllel és készen is vagyunk.

Kellemes felfrissülést kívánok!

Szabina

m4_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr10012513869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpl 2017.05.19. 16:37:03

Így bánni egy matcha teával, olyan, mintha baltaval játszanád Steinway zongorán a bocibocit...

bakeyoursmile 2017.05.19. 16:40:59

@mpl: Ahogy beengedtem a kommentedet valahogy eltűnt a tealeírós rész, na de e-mailben megvan még szerencsére, majd jól áttanulmányozom. Nem vagyok egy tea gourmet - vállalom, szóval könnyen lehet hogy nem csináltam olyan körültekintéssel mint a japánok azzal a bambusz "borotva ecsetükkel", de tényleg finom és frissítő lett :)

mpl 2017.05.19. 16:53:12

egyszer probáld ki egy teaszertartáson...onnan kezdve keresni fogod azokat az aromákat, egy igazi japán tea valóban csodakra képes és hihetelen hangulata van. Mondjuk, idő is kell hozzá, de mindenhez, ami jó

bakeyoursmile 2017.05.19. 17:01:30

Köszönöm, keresem az alkalmat, hogy legyen lehetőségem kipróbálni. Nyilván a legszerencsésebb az lenne, ha autentikusan, Japánban tapasztalhatnám meg :)
süti beállítások módosítása