A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Lángos

2017. június 23. - bakeyoursmile

img_1144.PNG

Nálunk nagy családi hagyománya van a közös lángosozásnak, a lángos illat nekem ezért nem is a strandot vagy a Balatont juttatja eszembe, hanem a családot, az együttlétet, az otthont vidéken és a piacot. Mi a lángost reggelire esszük, ez sokakban váltott már ki némi megrökönyödést, vagy minimum egy finom szemöldök ráncolást, de hát ahány ház annyi szokás, a sógornőmék például vacsira ették, mindaddig míg át nem szokott a reggeli lángosra velünk :D A gyomaendrődi lángos messzeföldön híres - de tényleg, bárhol járok, ha látok egy lángosozót, akkor pezseg a vérem és le kell tesztelnem, és jobbat még nem ettem - , egy lángosos dinasztia készíti, tőlük még nem sikerült megtudakolni a receptet, így egy, a neten talált piacos lángos receptet próbáltunk ki otthon, amit az Egycsipet oldalán találtam.

img_1141.PNG

Hozzávalók:

A lángoshoz:

1 kg liszt
6 dl kézmeleg víz
1 dl olaj
40 gr friss élesztő
2 evőkanál só
3 teáskanál cukor
+ olaj a sütéshez

A fokhagymás olajhoz:

5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

img_1143.PNG

A meleg/langyos vizet mérjük kelesztőtálba, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk, hogy az élesztő felolvadjon a vízben. Keverjük hozzá a sót és a lisztet. Lágyabb galuskatésztává dolgozzuk össze, majd lefedve hagyjuk kelni 30 percig.

A 30 perc leteltével olajjal locsoljuk körbe a tésztát, majd dagasszuk át enyhén úgy, hogy a tészta körben olajos legyen és ne ragadjon az edényhez. Letakarva hagyjuk kelni további öt percig.
 
A pihentetés után készítsünk elő egy tálcát amit kenjünk le olajjal, erre jönnek a tészta gömböcök. A kelt tésztából válasszunk le kis gombócokat (ez függ nyilván attól, hogy hol sütjük, a mieink kisebb ökölnyi méretűek voltak), amiket a tálcán pihentessünk további tíz percig. Ha hagyományosan, konyhában készítjük, akkor itt lehet is már melegíteni az olajat, ha bográcsban készítenétek ti is, akkor azért több idő kell neki, akkor a gombóc formálás előtt már érdemes megrakni a tüzet.)

A gombócokat olajozott kézzel húzzuk ki vékonyra mint a pizzát és tűzforró (!) olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. A megsült lángosokról a felesleges zsiradékot itassuk le papírszalvétával, majd azon nyomban tálalhatjuk is. Mi szerencsére sokan voltunk, úgyhogy az egyikünk kiszedte, a másik kente, és a többiek kapkodták is azon melegében.

Apropó kenés! Mit érne a lángos fokhagyma nélkül?

Érdemes már a lángos sütés reggelén (ha reggel sütjük előző este) elkészíteni a fokhagymás olajat a fenti hozzávalókból, hogy jól össze tudjanak érni az ízek. Mi fokhagymásan, sajttal és tejföllel fogyasztottuk, a klasszikus módon:)

img_1139.PNG

Ti persze pakoljatok rá amit csak szerettek, akár csinálhattok lángos burgert is, egy jó bográcsozás fénypontja lehet az is... na de ez már egy másik buli sztorija lesz :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_1142.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr6512613875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkn 2017.06.25. 14:43:31

Fokhagyma nélkül? Mivel utálom a fokhagymát, így nekem úgy az igazi, hehehe

bakeyoursmile 2017.06.25. 18:37:13

@kkn: Kinek-kinek ízlése szerint :) Szerencsére a lehetőségek tárháza közel végtelen ;)

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.06.26. 13:48:15

"A gyomaendrődi lángos messzeföldön híres - de tényleg"

Hát persze. Csak éppen erről a világ Gyomaendrődön kívüli része nem tud, de sebaj! Egy kis lokálpatriotizmus nem árt.
süti beállítások módosítása