Az emberek többsége - lássuk be - kávéval működik. A kávébevitel egyik nagyon finom módja az alábbi kávés keksz, amit ha nagyon kemények vagytok egy csésze kávéval kísértek le! ;) (Dupla kávé hahaha:))
Az ikertestvérem és a felesége nemrégiben Dominikán járt, onnan hoztak termelői kávét, ez került bele ebbe a zamatos, ropogós kekszbe is.
Hozzávalók:
185 g liszt
15 g durvábbra őrölt vagy mozsárban összetört szemes kávé
150 g hideg vaj
70 g aprított mogyoró (helyettesíthető mandulával vagy dióval is)
60 g porcukor
egy csipet tengeri só
1 tojás
Az omlós tésztához a lisztet, a kávét, a kockákra vágott vajat, a durvábbra aprított törökmogyorót (én nemes egyszerűséggel egy nejlonzacsin keresztül adtam neki a klopfolóval - a tisztításáról pedig itt találtok egy step by step leírást), az átszitált porcukrot és a sót kézzel összemorzsoljuk. (Ha rendelkezünk egy S-késes aprítógéppel, akkor azzal keverjük össze bátran).
A tojást felverjük, és nagyjából a felét hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze ekkor a tészta, még egy keveset gyúrunk hozzá a felvert tojásból. Ha túl lágy, ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet gyúrunk hozzá. A kész omlós tésztát folpackba csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.
A tésztából kisebb golyókat formálunk, majd a szokott módon, egy pohár aljával lelapítjuk. (Lehet szaggatni is, sőt, mivel nincs benne sütőpor akár sütipecsétet is használhattok).
175°C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük a kekszeket: akkor jók, amikor épphogy elkezdene pirulni a szélük. A tepsin hagyjuk kihűlni a kekszeket.
Nekem ha több időm lett volna, becsíkoztam volna olvasztott fehér csokival, de erre majd egy következő alkalommal kerítek sort.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítésében a volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog
Köszönet a fotókért Kéri Attilának! :)