A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Rozmaringos-fokhagymás kenyér

2017. július 29. - bakeyoursmile

img_2156.PNG

A dagasztás nélküli kenyérsütés nagyon bejött, azóta már többször is sütöttem kenyeret ezzel a módszerrel. Most egy különleges ízesítésű, rozmaringos-fokhagymás kenyeret hoztam. (A rozmaring nagy favorit nálam, legutóbb egy parmezános-rozmaringos kekszet sütöttem.) Próbáljátok ki Ti is! :)

img_2151.PNG

Hozzávalók:

3 csésze BL80-as liszt (egy csésze 2,5 dl-nek felel meg)
1,5 csésze langyos víz
fél teáskanál instant élesztő
1,5 teáskanál só
5 gerezd fokhagyma
3 teáskanál friss rozmaring

img_2155.PNG

Este, vagy ha koránkelők vagytok, akkor délután állítsátok össze a kenyeret. Aprítsuk fel a rozmaringot, reszeljük le a fokhagymát - én legközelebb nem reszelni, hanem aprítani fogom azt is, fincsi lesz ráharapni a sült foki darabokra :) A liszttel keverjük el a porélesztőt, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, és fokhagymát, majd a langyos vizet. Kézzel keverjük el lazán, majd takarjuk le tiszta konyharuhával és mehet is pihenni 12 órára.

img_0839.PNG

Másnap reggel vár minket a csoda, egy illatozó, lukacsos, híg tésztaféleség. A tészta szélére szórjunk kevés lisztet, gyúrjuk át kissé (így sem lesz hagyományos ruganyos tészta állaga), és hagyjuk pihenni még fél órán át.

img_0840.PNG

Előtte fél órára beáztattam a Pataki tálam tetejét vízbe (az alját most nem, teszteltem és pont elég párát ad így). Az edényt betettem a sütőbe, amíg még tovább kelt a tészta,hogy a cserépedény együtt vegye fel a hőt a sütővel. A sütési hőmérséklet 250 fok.

img_2149.PNG

A fél óra leteltével sütőpapírral béleltem a tálat és belehalmoztam az illatos tésztát. 35 percig sütöttem lefedve, majd további 25 percen át fedő nélkül, hogy ropogósra süljön. Miután megsült, lespricceltem hideg vízzel, és vártam míg - nagyjából - langyosra hűlt. (Addig azokkal a kolbászokkal és szalámikkal tereltem el a figyelmem, amit Apukám szeletelt a reggelihez :D)

img_2154.PNG

Szuperfinom lett, a család visszajelzése szerint is, szóval próbáljátok ki bátran! :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

Első szülinapját ünnepli a blog! Ne feledjétek a szülinapi nyereményjátékot a facebookon!

img_2293.PNG

img_2153.PNG

Köszönet a fotókért Czeglédi Eszternek! :)

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_2157.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr4112699827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brioosOK 2017.08.17. 17:23:21

Ezt a receptet is köszönöm! Eddig minden kenyérhez két gerezd fokhagymát tettem, ezek szerint kevés volt. :) Két alkalommal készítettem el ezt a finomságot, most az utolsó alkalommal, csak a reggeli sütés előtt tettem hozzá az öt gerezdet. Nagyon finom lett!

bakeyoursmile 2017.08.17. 18:19:59

@brioosOK: Köszönöm szépen! Örülök, hogy jól sikerült! Én a hétvégén egy tökmagossal kísérleteztem, isteni lett, sok tökmaggal és egy kevés tökmagolajjal. Hozok majd arról is receptet! ;)
süti beállítások módosítása