A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Bazsalikomos-citromos pite

2017. augusztus 04. - bakeyoursmile

img_2331.PNGIlyen melegben mindannyian vágyunk valami frissítőre, legyen az egy limonádé, vagy épp egy pikáns pite! Most az utóbbit hoztam nektek egy bazsalikomos-citromos pite formájában. Elsőre meglepő lehet a párosítás, de higgyetek nekem, igazi kényeztető élményben lesz részetek.

img_2327.PNGHozzávalók (egy 22 centiméter átmérőjű piteformához):

215 gr zabkeksz (egy csomag)
100 gr olvasztott vaj
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja

3/4 bögre cukor (ha kevésbé vagytok édesszájúak, akkor elegendő fél bögre is) - egy bögre 2,5 dl-nek felel meg
3 evőkanál keményítő
1,5 bögre frissen facsart citromlé (ez 4-5 citromból nyerhető)
3 tojássárgája
10 dkg vaj
1 bögre friss bazsalikom

img_2335.PNGEzt a pitét lehetne hagyományosan, omlós tésztával is készíteni, de ilyen melegben lány legyen a talpán aki elkezd vajastésztával dolgozni. Én nem vagyok most annyira bevállalós, úgyhogy a kekszes alap mellett döntöttem. Egy csomag zabkekszet aprítsunk fel (a legegyszerűbb ha simítózáras nejlonzacsiba tesszük, és nyújtófával elkezdjük döngölni, míg morzsás nem lesz), keverjük hozzá a (kezeletlen) citrom reszelt héját, majd a adjuk hozzá az olvasztott vajat.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a piteformába pedig nyomkodjuk bele a kekszes keveréket, egyenletesen elosztva, úgy hogy falára is jusson. Nekem fém, kivehető aljú formám van, nagyon szeretem, mert szebben lehet tálalni így, hogy ki tudom venni a teljes pitét még felvágás előtt. Nem szükséges kivajazni előtte, hiszen annyi vaj van benne, hogy 100% garanciát vállalok rá, hogy nem fog beleragadni. (Ha kerámia akkor egy picit azért érdemes kivajazni, ott menjünk biztosra.) Érdemes erre is nehezéket rakni, azaz béleljük ki a tetejét sütőpapírral, arra pedig halmozzunk babot, hogy ne emelkedjen a kekszes alap.

Mehet a sütőbe 12-15 percre. Ha megsült, akkor tegyük félre, hiszen hűlnie kell, hogy majd rá tudjuk kenni a krémet.

Hozzá is láthatunk a krémhez! Mossuk meg a bazsalikom leveleket, facsarjuk ki a citromokat. Annak érdekében, hogy homogén textúrát kapjunk, a citromlevet és a bazsalikomot turmixoljuk össze. Ha ez megvan, egy kisebb főzőedényben kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a cukrot, valamint a keményítőt folyamatos kevergetés mellett. Mikor kezd ragacsossá válni a szósz, akkor vegyünk ki belőle néhány evőkanállal és keverjük el a három tojássárgájával, majd így, együtt öntsük vissza a szószba, így elkerülhető, hogy citromos rántottát készítsünk :) Főzzük további három percig, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a kockára vágott, időközben szobahőmérsékletűvé vált vajat, és kevergessük addig, míg selymesen homogén nem lesz az állaga.

Ha kihűlt a kekszes alap, akkor halmozzuk rá a krémet, majd spatulával igyekezzünk egyenesre simítani a tetejét. (Halkan jegyzem meg, örülök, hogy nem tartok otthon vízmértéket, mert lett volna meglepetés :D - az egyengetést még gyakorolni kell :) ) Csomagoljuk folpack-ba a pitét, és mondom is a szuper trükköm egyengetésügyileg, mikor már rajta folt a fopack, akkor simogattam el és szép sima lett a teteje a krémnek.

Mehet a hűtőbe négy órára, de ha van időtök akkor maradjon benn egész éjszakára.

Tálaláskor lime karikákkal és bazsalikom levéllel díszíthetjük.

img_2333.PNG

Első szülinapját ünnepli a blog! Ne feledjétek a szülinapi nyereményjátékot a facebookon!

img_2293.PNG

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_2330.PNG

A recept elkészítésében ariska_csik_cmyk.png volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_2332.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr1112719580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása