A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Banános-szedres zabkása

2017. szeptember 14. - bakeyoursmile

img_4065.PNG

Így 30 felett tényleg jobban az egészséges táplálkozás felé kellene fordulnom, bár ez nagyon nehéz, hiszen az egészséges cuccok többsége valljuk be Hölgyeim és Uraim, nem finom. Az utóbbi években nagyon-nagy teret hódított magának a zabkása, úgyhogy a szabadságom alatt egyik reggel ezt készítettem. Nem leszek álszent, önmagában ez se finom, kell mellé egy kis plusz amitől izgalmas lesz, nálam ez most a fehéj és a méz volt valamint a szeder és a banán finom harmóniája a zabkása tetején.

Miért fogyasszunk zabkását?

A zab remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz, tejjel fogyasztva pedig minden esszenciális aminosavhoz hozzájutunk. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat  találhatunk benne.

Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet diétázók, cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak, emellett glikémiás indexe is megfelelő, így nem emeli meg a vércukorszintet.

A zab könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Stabilizálja a vércukorszintet, ezért remekül beépíthető a cukorbetegek étrendjébe is.

A zab a koleszterinszintre is jó hatással van, hiszen ballasztanyagainak köszönhetően csökkenti azt, így segít a szív-és érrendszer karbantartásában. Gyomorpanaszokra is alkalmas, könnyen emészthető, ám mégis eltelít, emellett a vérnyomásra is csökkentő hatással van.

Az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációképességet, így sportolás előtt is érdemes fogyasztani.

A bőrre és a hajra is jó hatással van, akár zabos pakolásként is használhatjuk.

Arról nem is beszélve, hogy az ára is nagyon kedvező,  remekül variálható gyümölcsökkel, zöldségekkel, hússal is fogyasztható, azonban érdemes a natúr verziót választani, ugyanis a boltban kapható zabos kekszek, keverékek sok cukrot és zsírt tartalmaznak!

Forrás: házipatika.com

img_4063.PNG

Hozzávalók:

60 gramm apró szemű zab (nálam ez vált be)
2 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel is)
fél teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál vanília kivonat (elhagyható)
1 evőkanál méz (ízlés szerint)
1 banán
2 marék szeder

A zabot lassú tűzön felfőzzük a mézes tejjel, hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliát. Ha megfőtt tálaljuk, a tetejére felkarikázott banánt és a megmosott szedret kínáljuk, fele-fele arányban.

Igazi szemet gyönyörködtető látvány, így már mindenki nagyobb mosollyal indítja a reggelt, nem?

Jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_4062.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

 

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr5712825786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása