A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Kolbászos pogácsa

2017. október 06. - bakeyoursmile

img_4415.PNG

Békés megyei lányként a kolbász kérdés megkerülhetetlen. Szeretjük, csináljuk is, és nyilván meg vagyunk győződve hogy a miénk a legfinomabb, mint mindenki aki otthon készít kolbászt :D Szerencsére még a sajátunkon kívül nagyon sok finom van, tesztelem is ezeket rendszeresen Apukámmal együtt :) Otthon mindig lennie kell kolbásznak a kamrában/hűtőben, már csak azért is, hogy aztán kolbászos pogácsát lehessen belőle sütni, egy ilyet mint ez itt. Próbáljátok ki! (Vagy mint ez vagy ez ;)

img_4408.PNG

Hozzávalók:

500 gramm liszt
250 gramm vaj
200 ml tejföl
1 csomag instant élesztő
2,5 teáskanál só
2 tojás
80 gramm száraz kolbász

1 tojássárgája
150 gramm reszelt sajt
köménymag ízlés szerint a tetejére

img_4414.PNG

A kolbászt a "héjától" megszabadítva pirítsuk meg száraz teflon serpenyőben. Utána nagyobb karikákra vágva mehet az aprítóba (Nekem a pesti székhelyemen nincs még késes aprító - helló szponzorok hol vagytok? - csak vidéken, szóval egy szimpla turmixba tettem a kolbászokat, és szuper lett, csak mondom.)

img_4409.PNG

A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá az élesztőt - nem kell felfuttatni - a tejfölt, a tojásokat és a ledarált kolbászt. Gyúrjuk össze a tésztát, ha ragacsos lenne - nekem az volt - adjunk hozzá nyugodtan még egy kevés lisztet, úgy hogy rugalmas tésztát kapjunk.

img_4410.PNG

1,5-2 cm vastagságúra nyújtsuk, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval vagy jobb híjján felespohárral - úgy autentikusabb ;) Kenjük meg tojássárgájával a tetejét, arra mehet a reszelt sajt és a köménymag.

img_4411.PNG

180 fokon légkeveréssel süssük nagyjából 20 percig amíg szép pirosasra nem sül.

Ez a mennyiség két tepsire elegendő, én csak a felét sütöttem ki most, a másik felét kiszaggatva de nem lekenve eltettem a fagyasztóba, mostmár jöhetnek a vendégek, csak előkapom és fél órán belül az asztalon a meleg pogácsa a bor mellé :) (Rajmi, ha Pesten jársz csörögj! :*)

 

A recept a zeakonyhaban.blog.hu oldalról van szemezve!

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_4412.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

A recept elkészítésében a

volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

 

A bejegyzés trackback címe:

http://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr4512933379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

funfun 2017.10.07. 08:51:36

3 kérdés.
1. A kolbászban is van kömény, ha a tetejére is kerül, nem lesz túl erős a kömény íze?
2. A megkelt tésztát le lehet fagyasztani?
3. Ha kiveszed a mélyhűtőből a lefagyasztott pogácsát, mikor teszed a sütőbe? Rögtön, vagy kiolvadás után, szobahőmérsékleten?

Benedith 2017.10.07. 08:51:39

Hát elég mesés. :) Lehet sütök is vasárnap. Köszi a receptet! :)

bakeyoursmile 2017.10.07. 08:57:04

@Benedith: Nagyon szívesen! Biztosan ízleni fog! :)

bakeyoursmile 2017.10.07. 09:01:11

@funfun: 3 válasz ;)
1. Én szeretem a köményt, így nem volt erős, szépen rímelt a kolbász ízére. Ha kevésbé szereted, akkor menjen csak reszelt sajt a tetejére.
2. Lehet bizony! Az enyémek még mindig ott vannak. Fagyasztva már nem kelnek tovább. Én egy műanyag edénybe rétegeztem, az emeletek között sütőpapírral választottam el.
3. Olvadjon ki szobahőmérsékleten, utána jöhet a lekenés tojássárgájával, a tetejére a sajt (és/vagy kömény) és mehet az előmelegített sütőbe.

Hortenz 2017.10.07. 14:15:49

Lehet, hogy az enyhe OCD-m teszi, de tikkelni kezd az agyam, ha valaki így szaggat ki formákat a kinyújtott tésztából. Saját magával szúr ki az illető, mert mindig marad egy csomó tészta, amit újra kell gyúrni és újra nyújtani, szaggatni, és így tovább. A második, harmadik sarzs meg már egyre több lisztet vesz fel, mert az kell a nyújtáshoz és egyre keményebbek lesznek a pogácsák.
Ráadásul élesztős kelt tésztáknál simán ki lehet köröket szaggatni úgy, hogy teljesen összeérnek a körök, sütés közben eltűnik az enyhe sokszög forma.

bakeyoursmile 2017.10.07. 14:27:48

@Hortenz: Szerencsére az enyém nem kezd. Milyen jó hogy nem vagyunk egyformák! :) Az én műhelytitkom: az első adag pogácsa, aztán újra összegyúrom és rudak lesznek, nincs maradék, nincs túl lisztes tészta ;) De ahogy nagyon sok receptben írtam, mindenki csinálja az egyéniségének és vérmérsékletének megfelelően.