Ősszel amikor már egy-egy hosszú nap után nem bulizni és piálni vágyunk, hanem az otthon melegére, és kicsit bekuckóznánk, akkor azért vannak azok a komfort ételek/italok, amik még inkább felerősítik az otthon melegét, és boldogabbá teszik az otthoni bekényelmesedést. Na nekem a forró csoki mellett ez a fahéjas-almás gyümölcskenyér is ilyen (meg amúgy minden aminek a tetején van egy csomó olvadt sajt - de ez nem tartozik szorosan a mostani recepthez :D). Visszatérve a fahéjas almára, már sütés közben is olyan hihetetlen illatfelhő járja be a konyhát, hogy csak az órámat lestem, mikor lesz már készen, hogy meg lehessen kóstolni. Ha ingatlanügynök lennék, tuti hogy ezt sütném az eladásra váró lakásokban/házakban, ezzel megidézve az otthon illatát! ;)
Hozzávalók:
2 alma
3 kávéskanál őrölt fahéj
180 gramm liszt
120 gramm vaj
120 ml tej
2 tojás
150 gramm cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat
75 gramm barna cukor a tetejére
A mázhoz: (elhagyható)
60 gramm porcukor
6-8 cl citromlé
Tisztítsuk meg az almákat, kockázzuk fel és hintsük meg a kockákat két teáskanál fahéjjal. A lisztet, cukrot, felkockázott puha vajat, tejet, tojást, szódabikarbónát, vaníliakivonatot keverjük össze robotgéppel, míg egynemű, lágy, folyós tésztát nem kapunk.
Vajazzuk ki a gyümölcskenyér formánkat, öntsük bele a tészta felét. Arra szórjuk az almakockák felét, majd jöhet ismét a tésztaréteg. (Nekem felúsztak a tetejére, lehet hogy ti is így jártok majd, az ízélményen nem változtat.) A tetejére szórjuk a megmaradt almakockákat, majd a barna cukrot keverjük el egy teáskanál fahéjjal, és azzal hintsük meg a tészta tetején heverő almakockákat. Ez finom fahéjas karamell ízt fog adni majd a gyümölcskenyérnek.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, és igény szerint utána mehet rá a máz.
Puha tészta ízletes alma darabokkal, nálunk nagy sikert aratott! Legközelebb dióval készítem, hogy kapjon plusz egy textúrát!
Próbáljátok ki!
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
A recept elkészítésében a
volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Köszönet a fotókért Kéri Attilának.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog