A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.
Na és mi a farsang elengedhetetlen kelléke a jelmezeken felül? Hát persze hogy a fánk. Lehet, szalagos, csöröge, túró-, töltött, porcukros, mindegy, a lényeg, hogy fánk legyen! :) Most egy hagyományos, szalagos fánkot készítettem, próbáljátok ki ti is! ;)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 db tojássárgája
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1 ek rum (vagy pálinka)
1/2 citrom reszelt héja
A kelt tészta lelke, hogy minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen. Ezért először is vegyünk elő mindent, és egy fél órát hagyjuk a konyhában asszimilálódni őket. Addig olvassunk, vagy nézzünk meg egy részt a kedvenc sorozatunkból ;)
Először is futtassuk fel fél deciliter langyos tejben az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverjük, valamint a citromhéjjal, illetve a rummal (ennek két fontos szerepe is van, egyrészt jó ízt ad neki, másrészt segíti, hogy ne szívjon magába annyi zsiradékot – de persze ha nincs otthon rum, akkor marad a nagyszüleink praktikája a pálinka, elvégre az mindig van otthon és a rum aroma ;), majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva (ilyenkor mindig kikívánkozik belőlem, hogy a nagymamám egy párnát is rakott a tetejére, hogy biztosan meg ne fázzon a tészta) a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat egy negyed óráig tovább kelesztjük. Ha megkeltek ismét, akkor az ujjunkkal (műkörmösök például egy fakanál végével) kis mélyedést vájnak a közepébe.
Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Ennek a titka, hogy a fánk azon oldalát tesszük az olajba, amelyik nem érintkezett a deszkával. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, és nagy lángon, de fedő nélkül sütjük tovább - így lesz szép szalagos a fánk.
Hagyományosan porcukorral és lekvárral kínáljuk, de természetesen minden illik hozzá amit csak megkívántok és van otthon.
Próbáljátok ki!
Köszönet a fotókért Kéri Attilának.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog