A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Farsangi fánk

2018. január 23. - bakeyoursmile

img_6191.PNGA farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Na és mi a farsang elengedhetetlen kelléke a jelmezeken felül? Hát persze hogy a fánk. Lehet, szalagos, csöröge, túró-, töltött, porcukros, mindegy, a lényeg, hogy fánk legyen! :) Most egy hagyományos, szalagos fánkot készítettem, próbáljátok ki ti is! ;)

img_6190.PNGHozzávalók:

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

4 db tojássárgája

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 dl tej

1 ek rum (vagy pálinka)

1/2 citrom reszelt héja

img_6186.PNGA kelt tészta lelke, hogy minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen. Ezért először is vegyünk elő mindent, és egy fél órát hagyjuk a konyhában asszimilálódni őket. Addig olvassunk, vagy nézzünk meg egy részt a kedvenc sorozatunkból ;)

img_6184.PNGElőször is futtassuk fel fél deciliter langyos tejben az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverjük, valamint a citromhéjjal, illetve a rummal (ennek két fontos szerepe is van, egyrészt jó ízt ad neki, másrészt segíti, hogy ne szívjon magába annyi zsiradékot – de persze ha nincs otthon rum, akkor marad a nagyszüleink praktikája a pálinka, elvégre az mindig van otthon és a rum aroma ;), majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva (ilyenkor mindig kikívánkozik belőlem, hogy a nagymamám egy párnát is rakott a tetejére, hogy biztosan meg ne fázzon a tészta) a duplájára kelesztjük.

img_6185.PNGMiután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat egy negyed óráig tovább kelesztjük. Ha megkeltek ismét, akkor az ujjunkkal (műkörmösök például egy fakanál végével) kis mélyedést vájnak a közepébe.

img_6187.PNG

Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Ennek a titka, hogy a fánk azon oldalát tesszük az olajba, amelyik nem érintkezett a deszkával. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, és nagy lángon, de fedő nélkül sütjük tovább - így lesz szép szalagos a fánk.

img_6188.PNGHagyományosan porcukorral és lekvárral kínáljuk, de természetesen minden illik hozzá amit csak megkívántok és van otthon.

Próbáljátok ki!

img_6189.PNG

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_6192.PNG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr913597351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2018.01.24. 20:41:02

Nem hangzott rosszul az indexes főcím, csak hát a rum és a pálinka mellé minek a fánk ? :)

bakeyoursmile 2018.01.24. 20:51:31

@Mr. Waszabi: Rum és pálinka korcsolyának :D :)
süti beállítások módosítása