A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Tökmagos kenyér

2017. augusztus 20. - bakeyoursmile

img_2807.PNG

Augusztus 20-a az államalapítás és az új kenyér ünnepe. No mivel új államot - még - nem tudok alapítani, ezért egy új kenyér recepttel ünneplem ezt a napot! Tartsatok velem! :)

Hozzávalók:

3 csésze BL80-as liszt (egy csésze 2,5 dl-nek felel meg)
1,5 csésze langyos víz
fél teáskanál instant élesztő
1,5 teáskanál só
1/2 csésze hántolt tökmag (persze lehet több is ízlés szerint) plusz a díszítésként a tetejére
5 cl tökmagolaj (nem szükséges, én a zöld színe és az aromája miatt raktam a kenyértésztába)

img_2806.PNG

Miért fogyasszunk tökmagot?

A tökmag közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, de olajat is préselnek ("ütnek") belőle, majd a visszamaradó "pogácsája" fehérjében dús takarmány. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (592 mg/100 g) a kálium (809 mg/100 g), és az E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is.

Számos betegség megelőzésében jól használható: csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát. Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos. Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben. Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként is ismert.

Forrás: hazipatika.com

img_2808.PNG

Mivel ennek a dagasztásmentes kenyérnek minimum 12 órát kell kelnie, ezért érdemes előző este összeállítani a tésztát.  A liszttel keverjük el a porélesztőt, adjuk hozzá a sót, a tökmagot majd a langyos vizet. Kézzel keverjük el lazán, majd takarjuk le tiszta konyharuhával és mehet is pihenni 12 órára.

 Másnap reggel a csodaszép, illatos tésztával fogunk együtt kelni. :) A tészta szélére szórjunk kevés lisztet, gyúrjuk át kissé (így sem lesz hagyományos ruganyos tészta állaga), öntsük hozzá a tökmagolajat - elhagyható -  és hagyjuk pihenni még fél órán át.

Előtte fél órára beáztattam a Pataki tálam tetejét vízbe (az alját nem szükséges). Az edényt betettem a sütőbe, amíg még tovább kelt a tészta,hogy a cserépedény együtt vegye fel a hőt a sütővel. A sütési hőmérséklet 250 fok.

A fél óra leteltével sütőpapírral béleltem a tálat és belehalmoztam az illatos tésztát. 35 percig sütöttem lefedve, majd további 25 percen át fedő nélkül, hogy ropogósra süljön. Miután megsült, lespricceltem hideg vízzel, és vártam míg - nagyjából - langyosra hűlt.

Készítsétek el, nemcsak ünnepnapokon! :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_2809.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_2809.PNG

 

Grapefruit krémes pite

img_2732.pngEngem mindig le lehet venni a lábamról grapefruittal, legyen szó bármiről, süti, koktél, gyümölcs, és persze az egyik nagy vodkagyártó grapefruitos vodkája is a felsorolásba kívánkozik :D Most egy grapefruit krémes (igazából grapefruit curd) sütit hoztam, mellé pedig egy grapefruitos limonádét.

img_2727.pngHozzávalók: (Egy 22 cm átmérőjű pite formához, vagy egy kisebb méretű szögletes formához)

A tésztához:
220 gramm zabkeksz
10 dkg vaj
A krémhez:
3/4 bögre cukor (egy bögre 2,5 dl)
3 evőkanál keményítő
1,5 bögre frissen facsart grapefruitlé (lehetőség szerint rózsaszín legyen, attól szebb lesz a színe)
3 tojássárgája
10 dkg vaj felkockázva

img_2731.pngElőször készítsük el a pite alapot. A zabkekszet aprítsuk morzsásra, S-késes aprítóval, vagy ennek hiányában sodrófával, majd keverjük el az olvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk bele a piteformába - kivajazni nem szükséges mert sok benne a vaj! 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig. Ha már sötétebb aranybarna,és érezzük a levegőben az aromáját, akkor jó. Hogy ne emelkedjen meg sütés közben a tészta, érdemes sütőpapírral borítani, arra pedig babot szórni még sütés előtt.

Amíg a tészta hűlik, készítsük el a krémet. Ez alapján a recept alapján tudnánk otthon nagyon finom lemon curd-öt is készíteni, ha olyan isteni szerencse ér minket, hogy a piacon szembe jön velünk néhány szép meyer citrom, de ennek nem most van sajnos a szezonja. De vissza a grapefruithoz. Facsarjuk ki a grapefruitokat, egy főző edényben tegyük fel főzni a cukorral együtt. Adjuk hozzá a keményítőt, majd ha már kezd besűrűsödni, akkor vegyük ki a krém harmadát/felét, ahhoz keverjük hozzá a három tojássárgáját, és így adjuk hozzá a rotyogó krémhez. Mikor kezd forrni, akkor vegyük le a tűzről és úgy keverjük hozzá a felkockázott vajat, kevergessük míg el nem olvad és szép homogén színű keveréket nem kapunk.

A krémet öntsük a kihűlt tészta alapra, egyengessük el, majd folpackba csomagolva mehet a hűtőbe minimum négy órára. (Nekem maradt meg krémem, azt egy lezárható üvegbe tettem, és később pirítósra kenve ettük reggelire, ha megmarad, ajánlom nektek is ;)).

img_2734.png

Grapefruit spritzerrel tálaltam, amihez egy grapefruit és egy citrom levét használtam két személyre, szénsavas vízzel hígítva.

img_2730.png

Igazi kis nyári, frissítő süti, próbáljátok ki bátran!

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_2729.png

A recept elkészítésében ariska_csik_cmyk.png volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_2735.png

Matcha teás-citromos-mentás tart/Tart with matcha tea-lemon-mint filling #matcha #matchacake #greentea #lemon #mint #tart #foodporn #foodlover #foodstagram #instafood #instagood #pastry #pastrychef #homemade #mutimiteszel #mutimitsütsz #mik #mik_gasztro #instahun

20766299_921721304643215_1937655069453320192_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.