A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Kakaós és citromos-mákos mini kuglóf

2017. szeptember 25. - bakeyoursmile

img_4260.PNGKezdek barátkozni a szilikonnal. No nem úgy, nem tervezek semmilyen plasztikai beavatkozást, viszont konyhába már beférkőztek, (a szilikonok már a spájzban vannak :D) lásd csak a kabócás madeleine-t. :) A mostani recept is szilikonformában készült, ezek különálló kis magányos szilikon kapszlik, de láttam már olyat is, ami ilyen muffintepsi-szerűen volt, egymás mellé öntve 6-8 mini kuglóf. De ha ilyennel nem rendelkeztek, az se akadályozzon meg benneteket a kipróbálásban, nyugodtan elkészíthetitek muffin formában, de még madeleine formában is. Egy a lényeg, próbáljátok ki bátran! :)

img_4257.PNGHozzávalók:

1 tojás
3/4 bögre cukor (a mérőeszköz egy 2,5 dl-es bögre)
1/4 bögre olvasztott vaj 
3/4 bögre tej
1 teáskanál vanília-kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 1/2 bögre liszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
2 dkg olvasztott vaj a kuglófformák kikenéséhez

A mákoshoz:

1 citrom leve és reszelt héja
3 evőkanál darált mák

A kakaóshoz:

2-3 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum

A tetejére:

lemon curd
eper lekvár
szeder
dió

img_4264.PNG

Mivel menet közben született a gondolat, hogy kétfélét is süssek, ezért én egyféle tésztát készítettem, és a végén feleztem meg, és ízesítettem. Ez is lehet követendő példa, de lehet már az elején is külön készíteni, szerintem így volt amúgy is egyszerűbb - csak mondom ;)

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tejet és a vaníliát. A lisztet, sót és a sütőport alaposan elkeverjük, majd szépen hozzákeverjük a folyékony hozzávalókhoz.

A tésztát ketté választjuk, vagy ahogy sikerül :) (Nálam több lett a mákos mint a kakaós). Az egyik feléhez hozzákeverjük a citromlevet, a darált mákot és a citrom reszelt héját. A másik feléhez a két evőkanál kakaót (ha tényleg a fele tészta, akkor bátran legyen az három evőkanál) és az egy evőkanál rumot.

img_4259.PNG

Az olvasztott vajjal kikent mini kuglófformákat formákat 3/4-ig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük őket kb. 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük, megsültek-e rendesen. Rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem sikerül belőni a forma kétharmadát, akkor egy éles késsel szépen le lehet vágni a felesleges talpat, és amíg várjuk, hogy hűljön, az pont jó előkóstolónak.)

A langyosra hűlt kuglófocskákat még tovább ízesítettem, a mákosat lemon curddel töltöttem be (a kis mélyedésbe a közepén), arra egy fél diót raktam vidámításképp, a kakaósat eperlekvárral és egy szem szederrel díszítettem.

img_4258.PNG

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_4263.PNG

A recept elkészítésében a

volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:

https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

 

 

Kakaós és mákos-citromos mini kuglóf/Cocoa and lemon-poppy seed mini bundt cake #cocoa #chocolate #lemon #poppyseeds #bundt #minibundt #blueberry #strawberry #lemoncurd #coffee #coffeetime #homebaked #homemade #foodlover #fooddesign #foodstagram #foodporn #instafood #instagood #instahun #pastrychef #bakeyoursmile #lace

21911268_1274894209285939_7420117940181139456_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

Szedres-banános smoothie

img_4069_1.PNG

Hozzuk vissza a nyarat, ezzel a finom smoothieval! (Persze eszembe is jutott egy dal, Tedd a napfényt be a számba!)

 

Hozzávalók:

100 gramm szeder

1 banán

4 dl görög joghurt

Méz vagy egyéb édesítő ízlés szerint

img_4066.PNGA szedret megmostam, majd a felkarikázott banánnal együtt ment is a turmixba. Hozzáadtam a joghurtot, illetve egy teáskanál mézet. ( néhány darab szedret félretettem a tálaláshoz.) Krémesre turmixoltam, majd banánkarikával és áfonyával szervíroztam.

Egészségetekre! 

Szabina

img_4067.PNG