A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Mangós-pisztáciás gyümölcskenyér/Loaf cake with mango and pistachio #mango #pistachio #loafbread #loafcake #fruit #fruity #juicy #yumyum #instafood #instagood #foodlover #foodphotography #foodporn #homemade #homebaked #bakerylife #bakeyoursmile #hawaiianrecipe #mutimiteszel #mutimitsütsz #mik #mik_gasztro

2018. február 08. - bakeyoursmile

27579397_291985644666378_2820497120543375360_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

Rozmaringos-parmezános madeleine

img_6306.PNGA madeleine egy könnyen elkészíthető, de roppant elegáns édesség, vagy épp esetünkben sósság :) (Persze vihetünk bele egy kis pluszt, ha nem a hagyományos kagyló formát választjuk, hanem mondjuk egy extrémebb kabócát, mint ahogy anno én is tettem ennél a receptnél)

Lássuk hogyan készül a sós verzió!

img_6308.PNG

Hozzávalók: (40 db mini madeleine lett belőle)

4 dkg vaj
12 dkg liszt
ízlés szerint apróra vágott rozmaring (esetemben 1 evőkanál)
2 tk só
frissen őrölt bors
3 tojás
1 tk cukor
kb 6 dkg reszelt parmezán

 

img_6299.PNGA tojásokat habosra keverem a cukorral. Elkeverem a száraz hozzávalókat (liszt, só, bors, apróra vágott rozmaring), majd hozzámorzsolom a vajat és hozzáadom a reszelt sajtot. Ezt követően jöhet a habosra felvert tojás, összekeverem, majd kiskanállal megtöltöm a madeleine formákat. (Szilikon formában sütöttem így nem kellett kivajazni, ha fém formát használtok akkor ne felejtsétek el kivajazni.)

img_6300.PNG

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 10-12 percig, akkor jó, ha a széle kap egy kis aranybarna színt, de nem kell túlsütni.
img_6301.PNG
Letehetetlen és nagyon finom borkorcsolya, próbáljátok ki bátran!
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
img_6303.PNG

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

 

img_6305.PNG

Farsangi fánk

img_6191.PNGA farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Na és mi a farsang elengedhetetlen kelléke a jelmezeken felül? Hát persze hogy a fánk. Lehet, szalagos, csöröge, túró-, töltött, porcukros, mindegy, a lényeg, hogy fánk legyen! :) Most egy hagyományos, szalagos fánkot készítettem, próbáljátok ki ti is! ;)

img_6190.PNGHozzávalók:

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

4 db tojássárgája

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 dl tej

1 ek rum (vagy pálinka)

1/2 citrom reszelt héja

img_6186.PNGA kelt tészta lelke, hogy minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen. Ezért először is vegyünk elő mindent, és egy fél órát hagyjuk a konyhában asszimilálódni őket. Addig olvassunk, vagy nézzünk meg egy részt a kedvenc sorozatunkból ;)

img_6184.PNGElőször is futtassuk fel fél deciliter langyos tejben az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverjük, valamint a citromhéjjal, illetve a rummal (ennek két fontos szerepe is van, egyrészt jó ízt ad neki, másrészt segíti, hogy ne szívjon magába annyi zsiradékot – de persze ha nincs otthon rum, akkor marad a nagyszüleink praktikája a pálinka, elvégre az mindig van otthon és a rum aroma ;), majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva (ilyenkor mindig kikívánkozik belőlem, hogy a nagymamám egy párnát is rakott a tetejére, hogy biztosan meg ne fázzon a tészta) a duplájára kelesztjük.

img_6185.PNGMiután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat egy negyed óráig tovább kelesztjük. Ha megkeltek ismét, akkor az ujjunkkal (műkörmösök például egy fakanál végével) kis mélyedést vájnak a közepébe.

img_6187.PNG

Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Ennek a titka, hogy a fánk azon oldalát tesszük az olajba, amelyik nem érintkezett a deszkával. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, és nagy lángon, de fedő nélkül sütjük tovább - így lesz szép szalagos a fánk.

img_6188.PNGHagyományosan porcukorral és lekvárral kínáljuk, de természetesen minden illik hozzá amit csak megkívántok és van otthon.

Próbáljátok ki!

img_6189.PNG

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_6192.PNG

 

Mit sütsz kis szűcs? #dough #doughnuts #bakerylife #bakery #bakeyoursmile #pastry #pastrychef #homebaking #foodporn #foodlover #instadfood #foodstagram #fánk #kelttészta #mutimitsütsz #mutimiteszel #mik #mik_gasztro

26357416_730838340448470_3891529404295151616_n.jpg_640x625

szabcsigram készítette ezt a képet.

Fánki tájm! Szalagos fánk/Donut worry be happy #donuts #hungariandonut #baking #bakerylife #bakeyoursmile #homemade #homebaking #instagood #instafood #foodporn #foodstagram #gastrophoto #dessertporn #dessert #yum #fánk #szalagosfánk #mutimitsütsz #mutimiteszel #mik #mik_gasztro

26277828_2100372080193925_1610828463617343488_n.jpg_640x425

szabcsigram készítette ezt a képet.

#2017 egy szuper év volt, de bízom benne, hogy #2018 még sokkal több csodát tartogat mindannyiunknak! Csodálatosan boldog új évet kívánok mindenkinek! ❤I wish happy and wonderful new year to everybody! ❤#bestnine2017 #happynewyear #wishingyouthebest #icantwait2018 #bakeyoursmile #mik

25036935_565623313780206_3073604529753686016_n.jpg_640x796

szabcsigram készítette ezt a képet.

Karácsonyi ízek/Christmas tastes #bejgli #diós #mákos #gesztenyés #flódni #linzer #walnut #poppyseed #chesnut #hungariansweet #bakerylife #foodporn #foodstagram #foodlover #foodinspiration #instafood #instagood #christmastas #christmas #pastrychef #mutimiteszel #mutimitsütsz #mik #mik_gasztro

24175645_320803818422048_422800738146582528_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

Birsalma lekváros pite

img_5648.PNG

Anyukámtól kaptam egy nagy adag finom birsalma lekvárt. Adott volt, hogy ezzel mindenképp kezdenem kell valamit, de nem akartam palacsintába pazarolni :D Így jött az ötlet, hogy süssek egy jól bevált pitét, de lekváros töltelékkel. Ez egy szupergyors recept lesz, igazi mentőöv, lényegében csak a tészta hűtése ami több időt vesz igénybe, de igazi mentőöv lehet, ha valami egyszerűen összedobható ínyencségre vágyunk.

img_5646.PNG

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd belseje
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csipet só

A töltelékhez 250-300 gramm birsalma lekvár

img_5647.PNG

A lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, egy vaníliarúd kikapart belsejét elkeverjük egy csipet sóval. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán át.

Az egy óra leteltével a tészta felét (ha a fent említett nagyobb pitetállal rendelkezel, akkor a kétharmadát) vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük a pitetálat a tésztával. Mivel a lekvár nagyon sűrű, most nem bajlódtam az elősütéssel, gazdagon megkentem a tésztát lekvárral, arra került a rácsozás, és ment a pite 30 percre a 180 fokos sütőbe.

Miután kihűlt, szervírozhatjuk, igény szerint porcukorral meghintve.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_5653.PNG