A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bejgli

Ami nélkül nincs karácsony

2016. december 27. - bakeyoursmile

Magyar Elek az Ínyesmester könyvében azt írja, hogy a jó bejgli a háziasszony büszkesége. Erre a bejglire joggal lehet büszke aki elkészíti.

img_5390_1.PNG

Hozzávalók (4 rúdhoz):

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 ek tejföl
  • csipet só 

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl rum

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
  • 2 ek kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja

A kenéshez:

  • 1 tojás fehérje
  • 2 tojás sárgája
  • 2 szem dió
  • pár darab kandírozott citromhéj a tetejére

img_5388.PNG

A tészta összes hozzávalóját elővesszük, és fél órát szobahőmérsékleten hagyjuk "asszimilálódni'. :) Miután nagyjából azonos hőmérsékletűek lettek, meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Nagyjából negyed óra alatt felfut.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk és belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Nagy cipót formázunk belőle, letakarva hűvös helyen pihentetjük két órán keresztül.

img_5391.PNG

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a mákkal és a dióval külön-külön, és mindegyik töltelékhez hozzákeverjük az ízesítőket is - a kandírozott gyümölcsöket, fűszereket. Mindegyik töltelékhez annyi forró tejet adunk, amennyitől összeáll a massza, de nem lesz folyós – ez kb. 2 evőkanálnyi.

A pihentetés után a tésztából 4 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként.

Az első tésztát megkenjük a töltelékkel egészen a tészta széléig, kivéve a hosszabbik végén egy vékony csíkot, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék három bejglit is.

img_5392.PNG

img_5393.PNG

A bejgliket tűvel megszurkáljuk (egészen le a tészta aljáig), tetejét megkenjük először kissé felvert tojásfehérjével, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a tojássárgájával is, végül a diósat egy-egy fél dióbéllel, a mákosat pár szem kandírozott citromhéjjal vidámítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Én a sütőben hagytam kihűlni, félig nyitott sütőajtó mellett. Ha kihűlt, könnyen és szépen szeletelhető.

A receptet a Street Kitchen oldaláról szemeztem.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_5389.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr2112075003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.