A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Klasszikus vajas kifli

2017. március 22. - bakeyoursmile

img_7025.PNGA korábbi kiflireceptem után ismét kiflit sütöttem egy mosolygós-napsütéses vasárnap reggel.

Ez most a hagyományos, egészségtelen, pardon kevésbé egészséges, de nagyon finom recept lesz :)

Hozzávalók:

50 dkg sima liszt
1,5 tk só
1 cs. szárított élesztő
4 dkg olvasztott vaj
2 ek tejföl
2,5 dl tej

Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat, a tejfölt és a meglangyosított tejet (én azért raktam bele egy csipet cukrot is.).

Addig dagasztjuk, hogy lágy, ragacsos tésztát kapjunk.

Lefedve fél órán át kelesztjük.

img_7023.PNG

A fél óra leteltével lisztezett munkalapon fél centi vastag kör alakúra nyújtjuk, majd nyolc cikkre vágjuk. A cikkeket még egyesével kinyújtjuk, majd feltekerjük a szélesebb végétől indulva, szorosan és ívesre formáljuk. A megformázott kifliket további fél óráig kelesztjük a tepsin, letakarva. Addig bemelegítjük a sütőt 170 fokra. Fél órával később megkenjük vízzel és mehetnek is a sütőbe. 15 perc múlva kész is az aranyló, illatos frissen sült kifli. (Azóta olvastam, hogy a sütő aljába érdemes vízzel teli hőálló edényt helyezni, legközelebb kipróbálom és beszámolok, hogy volt-e változás.)

Jó étvágyat és jó sütést kívánok!

Szabina

img_7024.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr6112358187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobster thermidor 2017.03.23. 08:50:55

Ez bizony finom, és ha megsült, szépen le is lehet tekerni, mint a régi, igazi pékségekben sütött kifliket, csak az a baj, hogy nem lehet a majszolást abbahagyni.

bakeyoursmile 2017.03.23. 08:56:44

@lobster thermidor: Így van, főleg még melegen egy kis vajjal :)

Fanyuvo 2017.03.23. 09:34:28

Elég sokszor megpróbálkoztam zsemle/kifli sütéssel, de van amikor azt a "felfújtságra" vágyom, amit a boltitól kapok meg. Nem tudom, hogy otthon el lehetne-e érni ezt az állapotot.

bakeyoursmile 2017.03.23. 09:40:19

@Fanyuvo: Én még próbálkozok légiesebbé tenni, majd beszámolok itt a fejlődésről ha lesz. De szerencsére ez a kifli nem igazán tömör, bár a bolti felfújt kiflivel nem lehet összehasonlítani.

Fanyuvo 2017.03.23. 09:49:47

Egyszer sütöttem ciabattát és a receptből derült ki számomra, hogy a nagy lukakat nem az élesztő rakja bele, hanem úgy kell feltekerni, hogy levegő kerüljön a tészta közé. Lehet megpróbálkozom ezzel a kiflinél is.

bakeyoursmile 2017.03.23. 09:51:51

@Fanyuvo: Na ennek majd utána nézek, milyen technikát kellene erre alkalmazni, kíváncsi lettem :)

Fanyuvo 2017.03.28. 10:21:35

Megpróbáltam jobban kinyújtani és úgy feltekerni, hogy légzárványok legyenek benne, de sajnos nem segített. Kutakodom tovább.

bakeyoursmile 2017.03.28. 10:25:16

@Fanyuvo: Köszönöm, hogy visszajeleztél. Én is tesztelgetem még, aztán hátha rájövünk a titokra! :)

Womb Raider 2018.01.25. 10:47:19

@Fanyuvo: Félig-meddig... mivel a tésztáját nem gyúrod, csak hajtogatod, a hajtogatásnál belegyűrsz nagyobb buborékokat. Plusz, mivel csak lábujjhegyen macerálod a tésztát, az élesztő termelte CO2 jobban ott marad a tésztában és lazább, buborékosabb is lesz. Persze mindehhez kell a jó sikéres liszt és az, hogy kialakuljon a sikér membrán, ami visszatartja a gázt.

Womb Raider 2018.01.25. 15:31:36

@Fanyuvo: Nyilván szerepe van az adalékolásnak, a szabályozott hőmérsékletű kelesztésnek (plusz a páratartalom) aztán azok a sütők/kemencék, amikben a pékek sütnek és az amiben te (hagyak nem eleve gőzölős sütő) rendesen eltérnek. A gőznek óriási a szerepe, főleg az első 10-15 percben.
Nehéz DIY módszerekkel reprodukálni, de érdemes megkísérelni. A tálban víz nem rossz, de az is nagyon jó, ha a sütés megkezdésekor (vetéskor) bedobsz egy jó marék jégkockát alulra. Az egész tisztességesen termel gőzt. Meg magát a kifliket is érdemes jól megpermetezve máglyára küldeni.