A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Grapefruit krémes pite

2017. augusztus 17. - bakeyoursmile

img_2732.pngEngem mindig le lehet venni a lábamról grapefruittal, legyen szó bármiről, süti, koktél, gyümölcs, és persze az egyik nagy vodkagyártó grapefruitos vodkája is a felsorolásba kívánkozik :D Most egy grapefruit krémes (igazából grapefruit curd) sütit hoztam, mellé pedig egy grapefruitos limonádét.

img_2727.pngHozzávalók: (Egy 22 cm átmérőjű pite formához, vagy egy kisebb méretű szögletes formához)

A tésztához:
220 gramm zabkeksz
10 dkg vaj
A krémhez:
3/4 bögre cukor (egy bögre 2,5 dl)
3 evőkanál keményítő
1,5 bögre frissen facsart grapefruitlé (lehetőség szerint rózsaszín legyen, attól szebb lesz a színe)
3 tojássárgája
10 dkg vaj felkockázva

img_2731.pngElőször készítsük el a pite alapot. A zabkekszet aprítsuk morzsásra, S-késes aprítóval, vagy ennek hiányában sodrófával, majd keverjük el az olvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk bele a piteformába - kivajazni nem szükséges mert sok benne a vaj! 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig. Ha már sötétebb aranybarna,és érezzük a levegőben az aromáját, akkor jó. Hogy ne emelkedjen meg sütés közben a tészta, érdemes sütőpapírral borítani, arra pedig babot szórni még sütés előtt.

Amíg a tészta hűlik, készítsük el a krémet. Ez alapján a recept alapján tudnánk otthon nagyon finom lemon curd-öt is készíteni, ha olyan isteni szerencse ér minket, hogy a piacon szembe jön velünk néhány szép meyer citrom, de ennek nem most van sajnos a szezonja. De vissza a grapefruithoz. Facsarjuk ki a grapefruitokat, egy főző edényben tegyük fel főzni a cukorral együtt. Adjuk hozzá a keményítőt, majd ha már kezd besűrűsödni, akkor vegyük ki a krém harmadát/felét, ahhoz keverjük hozzá a három tojássárgáját, és így adjuk hozzá a rotyogó krémhez. Mikor kezd forrni, akkor vegyük le a tűzről és úgy keverjük hozzá a felkockázott vajat, kevergessük míg el nem olvad és szép homogén színű keveréket nem kapunk.

A krémet öntsük a kihűlt tészta alapra, egyengessük el, majd folpackba csomagolva mehet a hűtőbe minimum négy órára. (Nekem maradt meg krémem, azt egy lezárható üvegbe tettem, és később pirítósra kenve ettük reggelire, ha megmarad, ajánlom nektek is ;)).

img_2734.png

Grapefruit spritzerrel tálaltam, amihez egy grapefruit és egy citrom levét használtam két személyre, szénsavas vízzel hígítva.

img_2730.png

Igazi kis nyári, frissítő süti, próbáljátok ki bátran!

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_2729.png

A recept elkészítésében ariska_csik_cmyk.png volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_2735.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr612757102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.