A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Cseresznyés tejpite, vagyis clafoutis linzer ágyon

2018. május 28. - bakeyoursmile

cs3.pngA clafoutis (ejtsd: klafuti) egy hagyományos francia desszert, melyben az egyszerűsége a legnagyszerűbb. Az eredeti sütemény palacsinta tésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből áll, ugyanis a mag adja hozzá a plusz ízt sütés közben. Én elhiszem hogy így van, de nem szívesen fizetném a barátaim fogorvosi számláját, úgyhogy én kimagoztam a cseresznyét, ami nem is fekete, plusz én alábéleltem egy kis linzertésztával, mert így sokkal mutatósabb, és a kétféle textúra jót is tesz a sütinek. Persze ha nagyon siettek, akkor hagyjátok ki a linzert, és csak dobáljátok bele a sütőtálba, úgy is szuper lesz! Próbáljátok ki! :)

cs5.png

A tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál tej

A töltelékhez:

50 dkg cseresznye (de egyébként bármilyen gyümölcs, amit szerettek és van otthon - legközelebb áfonyával fogom készíteni)
5 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1,5 dl tej
szeletelt mandula ízlés szerint

 cs1.png

Elsőként készítsük el a tészta alapot, hiszen azt még pihentetnünk, illetve hűtenünk is kell. A hideg hozzávalókat morzsoljuk össze és keverjük el, majd a szépen kidolgozott tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe minimum egy órára. (Én nagyon kapkodtam mert jó szokásom szerint éjjel sütöttem, így 20 percre fagyasztóba került)

Amíg a tésztánk pihen, mi épp ellenkezőleg teszünk, az időt kihasználva megmossuk és kimagozzuk a cseresznyét, elővesszük a pite formát és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A hideg tésztát kinyújtjuk, beleemeljük a piteformába (nem kell kivajazni, hiszen tele van vajjal a tészta) , leborítjük sütőpapírral, majd babbal vagy sütőnehezékkel vakon sütjük 10 percig az előmelegített sütőben.

Addig előkészítjük a tölteléket, habosra keverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk a vajat, hozzászitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a tejet.

A tésztát 10 perc után kivesszük a sütőből, a tetejéről eltávolítjuk a sütőnehezéket, rászórjuk a magozott cseresznyét, majd ráöntjük a clafoutis tészát. (Én tettem rá még szeletelt mandulát, nagyon finommá tette, de anélkül is ízletes lesz ha épp nincs otthon ;))

Mehet vissza a sütőbe kb. 30 percre. Akkor jó ha a közepe még kicsit rezgős, hiszen ennek krémesnek kell lennie. Tálaljuk langyosan, kevés porcukorral a tetején.

Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

cs2.png

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

 cs4.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr5914007594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.