A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Oregánós-parmezános keksz

2018. július 04. - bakeyoursmile

temp_2_3.PNG

A kolléganőm meglepett egy nagy csokor friss oregánóval, és persze, egy finom paradicsomszósz az első amire ilyenkor az ember lánya gondol, de hát ez a blog nem erről szól, így oregánóra hangoltam a korábbi rozmaringos kekszet, és örömmel tudatom, oregánóval is csodásan működik! ;) Hamar elkészül, nem kell bele tojás sem, és nagyon eteti magát, próbáljátok ki! (Sőt, ha rám hallgattok, rögtön dupla adatot kevertek be :))

Hozzávalók:

12 dkg szobahőmérsékletű vaj
16 dkg liszt
1 teáskanál só
10 dkg reszelt parmezán
3 teáskanál friss, aprított oregánó

temp_4_3.PNG

 A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük, majd a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük a sót, az oregánót és a reszelt parmezánt, mikor már homogén, akkor szintén a legalacsonyabb fokozaton apránként hozzákeverjük a lisztet - porolni fog ha nem vagyunk elég óvatosak - míg morzsás állagot nem kapunk.

Ezután már csak a kezünkre lesz szükség, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd hengert/hasábot formázunk belőle - itt már meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, ha folpackba csomagoljuk és még úgy is alakítgatjuk a kívánt formát.

Fél órára mehet a fagyasztóba, vagy ha nem sietünk akkor a hűtőbe egész éjszakára, majd éles késsel szép vékony (fél és egy centi között) szeleteket vágunk belőle. (Igyekezzetek nagyjából egyforma vastag szeleteket vágni, hogy egyenletesen süljenek, de senkinek nem kötném gúzsba az egyéni szabadságát, szóval amilyen vastagra szeretnétek)

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a karikákat egymás mellé, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt halvány arany színűre sütjük.

Sütis dobozban/üvegben biztosan sokáig eláll, ha valaki ezt már tesztelte írja meg nyugodtan! ;) Nálam még nem volt rá példa :D

Szóval rajta, készítsétek el ti is, kápráztassátok el vele a családot, barátokat, szerelmet! :)

Jó sütést és jó étvágyatok kívánok!

Szabina

temp_3_3.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

Meggyes-mákos gyümölcskenyér

temp_5_1.PNG

A meggy és a mák eléggé klasszikus páros, az előbbinek ráadásul szezonja is van, szóval minden adott, hogy gyorsan elkészítsük ezt a zamatos sütit.

Hozzávalók:

10 dkg vaj
15 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csipet só
2 szobahőmérsékletű tojás
20 dkg magozott meggy
5 dkg mák (persze lehet több is, ha mákosabban szeretitek)
1 kis üveges (kb két dl) házi meggylekvár
barna cukor és fahéj a tetejére ízlés szerint

temp_7.PNG

A vajat olvasszuk meg (a legegyszerűbb mikróban), majd hagyjuk hűlni.Addig készítsük elő a mákot és a meggyet - a meggyet magozzuk ki és felezzük meg.

A lisztet keverjük el a sóval, majd robotgéppel keverjük habosra a tojásokat és a cukrot, adjuk hozzá a lisztet, a mákot és az olvasztott vajat.

Tegyük a hűtőbe 10-15 percre. Addig vajazzuk ki a gyümölcskenyér formát, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tészta felét halmozzuk a formába, majd jöhet a lekvár (ide még ízlés szerint jöhet meggy is pluszban), majd következik a tészta másik fele, végezetül pedig bőven megszórjuk meggyel, aminek a tetejét meghintjük fahéjjal elkevert barna cukorral. (Amint jól látható, nem következik be apokalipszis, ha nem sikerül egyenletesen elkennünk a lekvárt ;))

temp_1_2.PNG

Mehet is be a sütőbe, 50-60 percre, a sütés végén tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad tészta a tűre, akkor megsült a sütink.

Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

temp_4_2.PNG

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

 

Meggyes-mákos gyümölcskenyér/Cherry poppy seed loaf bread

szabcsigram készítette ezt a képet.

Kolbászos pálmalevél

2_4.png

Békés megyei lányként alap, hogy mindig többféle kolbász van otthon - de igazából a család bármelyik tagjára érvényes is :) Ha valahol találunk egy finom kolbászt, akkor az futótűzként terjed a családban, és lehetőség szerint be is táraz belőle mindenki. Legutóbb Gyulán voltunk családi nyaraláson, első utunk nyilván a húsüzem mintaboltjába vezetett, ahol szinte felvásároltuk a készletet :) No ebből a kolbászból készítettem az alábbi bor/sörkorcsolyát, tegyetek egy próbát! :)

1_4.png

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
10 dkg vaj
20 dkg kolbász
10 dkg reszelt sajt

A leveles tésztát terítsük ki, enyhén sózzuk meg.

A kolbászt a vajjal együtt aprítsuk fel késes aprítóban, vagy ennek híján turmixgépben. Az így kapott darabos krémet kenjük el a tésztán, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a két széléről befelé haladva tekerjük fel. Tegyük be a hűtőbe egy órára, majd szeleteljük fel. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és 12-15 perc alatt süssük aranyszínűre, előmelegített, 170 fokos sütőben.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

3_4.png

Matcha teás madeleine/Matcha green tea madeleines

34068684_1996512690612114_5398205765682987008_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

Parmezános-oregánós keksz/Parmesan&oregano biscuits

34125601_348211152371553_7633323582793187328_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

A mai szerzeményem ez a szuperszonikus papagájos tányér, páráppáppá!

33466854_239242046845208_2985051491045212160_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

Szivecskés cseresznyés pite/Heart shaped cherry pie ❤️

34197154_1258723637596426_5080884326199984128_n.jpg_640x640

szabcsigram készítette ezt a képet.

Meggyes-mákos süti/Poppy seed cherry cake

33210390_336029170257505_5507129971715342336_n.jpg_640x425

szabcsigram készítette ezt a képet.

Cseresznyés tejpite, vagyis clafoutis linzer ágyon

cs3.pngA clafoutis (ejtsd: klafuti) egy hagyományos francia desszert, melyben az egyszerűsége a legnagyszerűbb. Az eredeti sütemény palacsinta tésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből áll, ugyanis a mag adja hozzá a plusz ízt sütés közben. Én elhiszem hogy így van, de nem szívesen fizetném a barátaim fogorvosi számláját, úgyhogy én kimagoztam a cseresznyét, ami nem is fekete, plusz én alábéleltem egy kis linzertésztával, mert így sokkal mutatósabb, és a kétféle textúra jót is tesz a sütinek. Persze ha nagyon siettek, akkor hagyjátok ki a linzert, és csak dobáljátok bele a sütőtálba, úgy is szuper lesz! Próbáljátok ki! :)

cs5.png

A tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál tej

A töltelékhez:

50 dkg cseresznye (de egyébként bármilyen gyümölcs, amit szerettek és van otthon - legközelebb áfonyával fogom készíteni)
5 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1,5 dl tej
szeletelt mandula ízlés szerint

 cs1.png

Elsőként készítsük el a tészta alapot, hiszen azt még pihentetnünk, illetve hűtenünk is kell. A hideg hozzávalókat morzsoljuk össze és keverjük el, majd a szépen kidolgozott tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe minimum egy órára. (Én nagyon kapkodtam mert jó szokásom szerint éjjel sütöttem, így 20 percre fagyasztóba került)

Amíg a tésztánk pihen, mi épp ellenkezőleg teszünk, az időt kihasználva megmossuk és kimagozzuk a cseresznyét, elővesszük a pite formát és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A hideg tésztát kinyújtjuk, beleemeljük a piteformába (nem kell kivajazni, hiszen tele van vajjal a tészta) , leborítjük sütőpapírral, majd babbal vagy sütőnehezékkel vakon sütjük 10 percig az előmelegített sütőben.

Addig előkészítjük a tölteléket, habosra keverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk a vajat, hozzászitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a tejet.

A tésztát 10 perc után kivesszük a sütőből, a tetejéről eltávolítjuk a sütőnehezéket, rászórjuk a magozott cseresznyét, majd ráöntjük a clafoutis tészát. (Én tettem rá még szeletelt mandulát, nagyon finommá tette, de anélkül is ízletes lesz ha épp nincs otthon ;))

Mehet vissza a sütőbe kb. 30 percre. Akkor jó ha a közepe még kicsit rezgős, hiszen ennek krémesnek kell lennie. Tálaljuk langyosan, kevés porcukorral a tetején.

Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

cs2.png

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

 cs4.png