Hozzuk vissza a nyári ízeket ebben a zimankós időben ezzel a finom meggyes pitével.
Hozzávalók: (Egy nagy tepsihez)
40 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
12 dkg barnacukor (persze lehet kristálycukor is)
2 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
2 kg magozott meggy
5 evőkanál barnacukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál darált dió (helyettesíthető búzadarával is)
porcukor a tetejére
A 40 dkg lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a 12 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a 25 dkg hideg vajat, a tejfölt, sót, citrom reszelt héját. Összegyúrjuk addig amíg egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtbe tesszük.
Előkészítjük a meggyet. Mi nyáron eltett fagyasztott meggyet használtunk, de lehet befőttből is - na meg szezonban frissből is. Esetünkben kimagozott állapotában volt eltéve a meggy, így ezzel már nem kellett bajlódni, csak megvárni hogy kiolvadjon és lecsepegtetni.
A tésztát kivesszük a hűtőből, kevéssé lisztezett munkalapon átgyúrjuk, ketté vágjuk és kinyújtjuk. Az első tésztalapot kivajazott tepsibe helyezttük - ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni ha lazán a nyújtófára tekerjük és azzal emeljük a tepsire. A tésztát megszórjuk egy marék darált dióval ( vagy búzadarával), hogy kevésbé ázzon el a tészta, és még plusz finom ízt is ad neki. Ráhalmozzuk a meggyet, megszúrjuk a fahéjas cukorral bőségesen, majd a maradék diót a tetejére szórjuk, és befedjuk a másik tésztalappal. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közbeni gőz távozni tudjon.
Előmelegített, 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük. Miután megsült, igyekszünk várni egy kicsit hogy hűljön -ha sikerül - majd kockákra vágjuk és meghintjük porcukorral.
Ha pedig a képen látható faborítású receptes könyv felkeltette az érdeklődéseteket, ne feledjétek, még játszhattok a facebook-on az alábbi linken:
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥