A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Oregánós-parmezános keksz

2018. július 04. - bakeyoursmile

temp_2_3.PNG

A kolléganőm meglepett egy nagy csokor friss oregánóval, és persze, egy finom paradicsomszósz az első amire ilyenkor az ember lánya gondol, de hát ez a blog nem erről szól, így oregánóra hangoltam a korábbi rozmaringos kekszet, és örömmel tudatom, oregánóval is csodásan működik! ;) Hamar elkészül, nem kell bele tojás sem, és nagyon eteti magát, próbáljátok ki! (Sőt, ha rám hallgattok, rögtön dupla adatot kevertek be :))

Hozzávalók:

12 dkg szobahőmérsékletű vaj
16 dkg liszt
1 teáskanál só
10 dkg reszelt parmezán
3 teáskanál friss, aprított oregánó

temp_4_3.PNG

 A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük, majd a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük a sót, az oregánót és a reszelt parmezánt, mikor már homogén, akkor szintén a legalacsonyabb fokozaton apránként hozzákeverjük a lisztet - porolni fog ha nem vagyunk elég óvatosak - míg morzsás állagot nem kapunk.

Ezután már csak a kezünkre lesz szükség, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd hengert/hasábot formázunk belőle - itt már meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, ha folpackba csomagoljuk és még úgy is alakítgatjuk a kívánt formát.

Fél órára mehet a fagyasztóba, vagy ha nem sietünk akkor a hűtőbe egész éjszakára, majd éles késsel szép vékony (fél és egy centi között) szeleteket vágunk belőle. (Igyekezzetek nagyjából egyforma vastag szeleteket vágni, hogy egyenletesen süljenek, de senkinek nem kötném gúzsba az egyéni szabadságát, szóval amilyen vastagra szeretnétek)

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a karikákat egymás mellé, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt halvány arany színűre sütjük.

Sütis dobozban/üvegben biztosan sokáig eláll, ha valaki ezt már tesztelte írja meg nyugodtan! ;) Nálam még nem volt rá példa :D

Szóval rajta, készítsétek el ti is, kápráztassátok el vele a családot, barátokat, szerelmet! :)

Jó sütést és jó étvágyatok kívánok!

Szabina

temp_3_3.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr9614092195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.05. 07:26:50

Nagy pacsi!!! Szuper..imádom az efféle omlós fullasztós száraz sajtos rágnivalót. Vajon más sajtokkal is működik? Jó lenne valami stiltonos/mimolette-s/cheddaros/goudás verzió. A Gusto-ban néha kapni (aranyáron) angol kekszeket, sajtos variációkban, ez ahhoz hasonló, talán lehetne bővíteni a választékot!

Köszi a receptet!!

bakeyoursmile 2018.07.06. 08:57:27

@Womb Raider: Köszi a pacsit! :) Goudám van otthon, amint lesz egy kis időm kipróbálom és referálok. ;) Kicsit félek, hogy felpuhítja a kekszet... na de majd meglátjuk! :)

2018.07.06. 09:28:51

@bakeyoursmile: Én is ettől tartok. Szoktam csinálni olyan szimpla reszelt sajtból/burgonyapehelyből összeolvasztott sajtos rágcsálni valót, de nagyon nem mindegy, milyen a sajt. A parmezán szuper, de a zsírosabbakkal gondok vannak.
Az arányokat el lehet vajon tologatni? Zsírosabb sajt mellé elvenni a vajból? Lényegében ugyanazon tejzsírról beszélünk.
Az aldiban szokott lenni a parmezánhoz hasonlóan szikkadt sajt és a lidliben a spanyol hetek alatt van valami fekete kérgű hosszan érlelt fajta, az eléggé kompatibilisnak tűnik.
Csak azért vagyok ráindulva a témára, mert gyerekkoromban lehetett kapni (békeidők, vastagon) sajtos kexet és ez arra emlékeztető .
süti beállítások módosítása