A kolléganőm meglepett egy nagy csokor friss oregánóval, és persze, egy finom paradicsomszósz az első amire ilyenkor az ember lánya gondol, de hát ez a blog nem erről szól, így oregánóra hangoltam a korábbi rozmaringos kekszet, és örömmel tudatom, oregánóval is csodásan működik! ;) Hamar elkészül, nem kell bele tojás sem, és nagyon eteti magát, próbáljátok ki! (Sőt, ha rám hallgattok, rögtön dupla adatot kevertek be :))
Hozzávalók:
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
16 dkg liszt
1 teáskanál só
10 dkg reszelt parmezán
3 teáskanál friss, aprított oregánó
A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük, majd a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük a sót, az oregánót és a reszelt parmezánt, mikor már homogén, akkor szintén a legalacsonyabb fokozaton apránként hozzákeverjük a lisztet - porolni fog ha nem vagyunk elég óvatosak - míg morzsás állagot nem kapunk.
Ezután már csak a kezünkre lesz szükség, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd hengert/hasábot formázunk belőle - itt már meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, ha folpackba csomagoljuk és még úgy is alakítgatjuk a kívánt formát.
Fél órára mehet a fagyasztóba, vagy ha nem sietünk akkor a hűtőbe egész éjszakára, majd éles késsel szép vékony (fél és egy centi között) szeleteket vágunk belőle. (Igyekezzetek nagyjából egyforma vastag szeleteket vágni, hogy egyenletesen süljenek, de senkinek nem kötném gúzsba az egyéni szabadságát, szóval amilyen vastagra szeretnétek)
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a karikákat egymás mellé, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt halvány arany színűre sütjük.
Sütis dobozban/üvegben biztosan sokáig eláll, ha valaki ezt már tesztelte írja meg nyugodtan! ;) Nálam még nem volt rá példa :D
Szóval rajta, készítsétek el ti is, kápráztassátok el vele a családot, barátokat, szerelmet! :)
Jó sütést és jó étvágyatok kívánok!
Szabina
♥
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Köszönet a fotókért Kéri Attilának.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog