A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Rozmaringos-fokhagymás zsömlék

2020. március 19. - bakeyoursmile

ezy_watermark_19-03-2020_07-20-47am.JPG

Visszatértem... azt hittem örömtelibb lesz a visszatérés, tekintve, hogy az utolsó bejegyzésem közel másfél éves... de a "karantén" (szerencsére nem igazi, hanem önkéntes) fokozza a kreativitást.

Na de nézzük mindennek a pozitív oldalát. Együtt vagyok a családommal vidéken, jó idő van, sőt idő van, jelenleg sok mindenre, így újra sütök. Igyekszem olyan recepteket hozni, amit Ti is el tudtok majd készíteni mindabból, ami otthon megtalálható a szekrényben/spájzban/kamrában.

Most nagyon ízes mini zsömléket hoztam, amit ha bedagasztotok, utána nyugodtan mehet a home office, amíg a tészta kel, mi dolgozunk. :)

Lássunk hozzá!

ezy_watermark_19-03-2020_07-20-13am.JPG

Hozzávalók:

240 ml tej
120 ml meleg víz
60 ml olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1/2 csomag élesztő (instant is jó, abból egy zacskó)
500 g liszt
4 teáskanál só
2 nagy tojás
2 szál rozmaring
3 gerezd fokhagyma

A kenéshez:
10 ml olvasztott vaj
1 szál rozmaring
1 gerezd fokhagyma


A tejben keverjük el a cukrot, melegítsük meg (én mikróban szoktam), ügyelve arra, hogy meleg legyen, de ne forró. Morzsoljuk bele az élesztőt, majd tegyük félre és hagyjuk felfutni.
Addig aprítsuk fel a rozmaringot és olvasszuk fel a vajat. Az olvasztott vajhoz hozzá a meleg vizet, és a már felfutott élesztős tejet.

Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, a két tojást, reszeljük bele a három gerezd fokhagymát (lehet persze kevesebb is, ha kevésbé intenzív ízre vágyunk), valamint a felaprított rozmaringot. Keverjük el és adjuk hozzá a tejes-vizes-élesztős masszát.

Dagasszuk selymesre és egyneműre a tésztát, majd a cipót fedjük le tiszta konyharuhával és tegyük pihenni meleg helyre egy-másfél órára.

Ha duplájára kelt, akkor görgessünk a tenyerünk között egyforma gombócokat és mehet is a sütőedénybe kis távolságra egymásról (ragaszkodnak egymáshoz és összenőnek ígyis-úgyis, kivéve ha valóban nagy távolságot hagytok, akkor magányos kerek zsömik lesznek, de így olyan szép). Kenjük le a tetejét olvastott vajban elvert reszelt fokhagymával és rozmaringgal. Pihentessük őket még egy órán át, majd 170 fokos, előmelegített sütőbe 30-35 percre (amíg aranybarna nem lesz a teteje)

Langyosan tálaljuk :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Vigyázzatok magatokra!

Szabina

(A recept édes eredetijének forrása)

ezy_watermark_19-03-2020_07-19-05am.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr2415535006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása