Békés megyei lányként a kolbász kérdés megkerülhetetlen. Szeretjük, csináljuk is, és nyilván meg vagyunk győződve hogy a miénk a legfinomabb, mint mindenki aki otthon készít kolbászt :D Szerencsére még a sajátunkon kívül nagyon sok finom van, tesztelem is ezeket rendszeresen Apukámmal együtt :) Otthon mindig lennie kell kolbásznak a kamrában/hűtőben, már csak azért is, hogy aztán kolbászos pogácsát lehessen belőle sütni, egy ilyet mint ez itt. Próbáljátok ki! (Vagy mint ez vagy ez ;)
Hozzávalók:
500 gramm liszt
250 gramm vaj
200 ml tejföl
1 csomag instant élesztő
2,5 teáskanál só
2 tojás
80 gramm száraz kolbász
1 tojássárgája
150 gramm reszelt sajt
köménymag ízlés szerint a tetejére
A kolbászt a "héjától" megszabadítva pirítsuk meg száraz teflon serpenyőben. Utána nagyobb karikákra vágva mehet az aprítóba (Nekem a pesti székhelyemen nincs még késes aprító - helló szponzorok hol vagytok? - csak vidéken, szóval egy szimpla turmixba tettem a kolbászokat, és szuper lett, csak mondom.)
A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá az élesztőt - nem kell felfuttatni - a tejfölt, a tojásokat és a ledarált kolbászt. Gyúrjuk össze a tésztát, ha ragacsos lenne - nekem az volt - adjunk hozzá nyugodtan még egy kevés lisztet, úgy hogy rugalmas tésztát kapjunk.
1,5-2 cm vastagságúra nyújtsuk, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval vagy jobb híjján felespohárral - úgy autentikusabb ;) Kenjük meg tojássárgájával a tetejét, arra mehet a reszelt sajt és a köménymag.
180 fokon légkeveréssel süssük nagyjából 20 percig amíg szép pirosasra nem sül.
Ez a mennyiség két tepsire elegendő, én csak a felét sütöttem ki most, a másik felét kiszaggatva de nem lekenve eltettem a fagyasztóba, mostmár jöhetnek a vendégek, csak előkapom és fél órán belül az asztalon a meleg pogácsa a bor mellé :) (Rajmi, ha Pesten jársz csörögj! :*)
A recept a zeakonyhaban.blog.hu oldalról van szemezve!
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
A recept elkészítésében a

volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog