A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Kolbászos kalács

2016. október 14. - bakeyoursmile

img_3711.PNG

A kalács jó. A kolbász jó. Együtt pedig még jobb! :)

Na de lássuk is hogy hogyan készül. A recept a Nassolda oldalán keltette fel a figyelmem. (Az oldalt pedig jó szívvel ajánlom.)

Hozzávalók:
80 dkg liszt
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 dl olaj
3 dl tej
5 dkg élesztő
kolbász és hagyma ízlés szerint
1 tojás sárgája a kenéshez
köménymag a tetejére

A lisztelt tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót. Egy dl tejet elkeverve egy evőkanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Az élesztős tejet hozzáöntjük a liszthez, majd hozzáadagoljuk az olajat és a tejet. Tésztát dagasztunk, majd ha már megfelelő, homogén és ruganyos a tésztánk, lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk tiszta konyharuhával, és párnával (ahogy már a hagyományos kalácsnál is írtam, a nagymamámtól ezt láttam, így nálam a kelt tésztára már mindig rákerül a konyharuhán túl a kispárna is). Nagyjából egy óra alatt meleg, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük.

img_3717.PNG

Amíg kel a tésztánk, felkarikázzuk a kolbászt és a hagymát. Miután megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és elharmadoljuk. A három részt felsodorjuk három szálba, majd a három szálat összefonjuk, hagyományos hármas fonással. Kivajazott tortaformába tesszük (én állítható méretű tortagyűrűt használtam, de tökéletesen megfelel a 28 centis tortaforma, ha kisebb az is, magasabbra nő legfeljebb a kalácsunk). A fonatok közé kolbászt és hagymát dugunk. (Legközelebb már a tésztaszálakba is fogok aprított kolbászt rakosgatni). Lekenjük tojássárgájával, majd hagyjuk még 20 percig kelni. A 20 perc leteltével ismét lekenjük tojássárgájával a szép szín érdekében, és megszórjuk köménymaggal. (Aki nem szereti lecserélheti szezámmagra, lenmagra.)

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Az illata már sütés közben nagyon hívogató, miután elkészült, akkor pedig abbahagyhatatlan. :)

img_3710.PNG

Ha mégis édes kalácsot sütnétek arra is van ajánlatom és jól bevált receptem: http://bakeyoursmile.blog.hu/2016/08/08/kisult-e_mar_a_kalacsom_743

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek facebookon és pinteresten is! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr8811805719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ancsimancsi 2016.10.14. 11:32:57

Vegre egy blog ami rendes recepteket tesz kozze. Koszonom. Ez nagy szo, mert manapsag a blogos receptek ugy kezdodnek, hogy akarmennyi glutenmentes zabliszt, meg eritrit, meg kokuszzsir, meg a franc se tudja meg micsoda. Csak epp a vegeredmeny lesz ehetetlen. Semmi bajom a reformetkezessel, aki allergies/erzekeny annak meg plane oda kell figyelni, de kezdem ugy erezni, hogy at vagyunk esve a paci tulfelere. Mindenhonnan csak "mindenmentes" receptek omlenek rank, igazan udito olvasni egy olyan blogot, ami hagyomanyos hozzavalokat ir.

Ma reggel is megnyitottam egy - kep alapjan - jonak tuno kalacs receptet, abban is kokuszzsir volt meg eritrit. Mennyunk ma'!! A kalacs pont a vajtol kalacs!

bakeyoursmile 2016.10.14. 11:44:51

@ancsimancsi: Köszönöm szépen a visszajelzést! Én is azt gondolom, hogy vannak bizonyos hagyományos, klasszikus ételek amik csak a szokott hozzávalókkal működnek. (Egy kalács legyen puha és ízletes, ne száraz, de egészséges, akkor inkább süssünk mást :) ) Nyilván egyetértek abban, hogy akinek az egészsége, étel intoleranciája, allergiája megkövetel egy diétát, az kövesse azt az étrendet, hiszen az egészség a legfontosabb mindenek felett. Néha én is kikacsintok egy-egy reform recept felé, de sajnos a szívem visszahúz az egészségtelen(ebb), de annál finomabb étkek felé. Remélem találsz még majd kedvedre való recepteket! :)
süti beállítások módosítása