A kalács jó. A kolbász jó. Együtt pedig még jobb! :)
Na de lássuk is hogy hogyan készül. A recept a Nassolda oldalán keltette fel a figyelmem. (Az oldalt pedig jó szívvel ajánlom.)
Hozzávalók:
80 dkg liszt
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 dl olaj
3 dl tej
5 dkg élesztő
kolbász és hagyma ízlés szerint
1 tojás sárgája a kenéshez
köménymag a tetejére
A lisztelt tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót. Egy dl tejet elkeverve egy evőkanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Az élesztős tejet hozzáöntjük a liszthez, majd hozzáadagoljuk az olajat és a tejet. Tésztát dagasztunk, majd ha már megfelelő, homogén és ruganyos a tésztánk, lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk tiszta konyharuhával, és párnával (ahogy már a hagyományos kalácsnál is írtam, a nagymamámtól ezt láttam, így nálam a kelt tésztára már mindig rákerül a konyharuhán túl a kispárna is). Nagyjából egy óra alatt meleg, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk, felkarikázzuk a kolbászt és a hagymát. Miután megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és elharmadoljuk. A három részt felsodorjuk három szálba, majd a három szálat összefonjuk, hagyományos hármas fonással. Kivajazott tortaformába tesszük (én állítható méretű tortagyűrűt használtam, de tökéletesen megfelel a 28 centis tortaforma, ha kisebb az is, magasabbra nő legfeljebb a kalácsunk). A fonatok közé kolbászt és hagymát dugunk. (Legközelebb már a tésztaszálakba is fogok aprított kolbászt rakosgatni). Lekenjük tojássárgájával, majd hagyjuk még 20 percig kelni. A 20 perc leteltével ismét lekenjük tojássárgájával a szép szín érdekében, és megszórjuk köménymaggal. (Aki nem szereti lecserélheti szezámmagra, lenmagra.)
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Az illata már sütés közben nagyon hívogató, miután elkészült, akkor pedig abbahagyhatatlan. :)
Ha mégis édes kalácsot sütnétek arra is van ajánlatom és jól bevált receptem: http://bakeyoursmile.blog.hu/2016/08/08/kisult-e_mar_a_kalacsom_743
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
Ha tetszett a bejegyzés kövessetek facebookon és pinteresten is! :)