A dagasztás nélküli kenyérben az a menőség, hogy nem kell plusz melót beletenni, amikor így is pont elég arra gondolni, hogy a sütőt be kell kapcsolni, amitől csak még melegebb lesz... cserébe persze kárpótol, hogy a saját, extra finom kenyeremet ehetem és tálalhatom, szóval valamit valamiért :)
Ígérem, hogy emiatt a kenyér miatt tényleg megéri bekapcsolni a sütőt nyáron is.
Hozzávalók:
3 csésze BL80-as liszt (egy csésze 2,5 dl-nek felel meg)
1,5 csésze víz
fél teáskanál instant élesztő
1,5 teáskanál só
Az a jó ebben a kenyérben, hogy sok munkát nem igényel, csak este összekeverjük a hozzávalókat, lefedjük egy konyharuhával (én ilyenkor a mikróba szoktam tenni éjszakára), és 12-14 órán keresztül hagyjuk érni. Mint az látszik, eléggé kevés élesztőt használunk, inkább az idő segít ebben a kelesztési folyamatban, aminek köszönhetően egy olyan lágy tésztát kapunk, amin szerencsére egyáltalán nem fog érződni az élesztős íz.
Úgy vártam a másnap reggelt mint gyerek a karácsonyt, kíváncsi voltam, hogy milyen lesz a tészta a mikróban - amit nyilván nem kapcsoltam be, szóval csak egyfajta szekrényként funkcionált . Egy híg állagú, jó illatú tésztaszerűség fogadott. A széleire szórtam még egy kis lisztet, azzal is összekevertem, így már tésztásabb jellege volt, de még mindig eléggé nyúlós, ragadós . Így is hagytam fél órát kelni letakarva.
Addig a cserépedényemmel együtt előmelegítettem a sütőt 250 fokra. (Az edényt előzőleg vízben áztattam egy órára, majd egy órát hagytam szikkadni, a következő sütésnél már csak a tetejét fogom vizezni, kipróbálom, hogy az a nedvesség elég lesz-e neki) Nyilván nem szükséges cserép edényben sütni, lehet bármilyen más edényben aminek van teteje, például jénaiban, de a cserépedény átadja a nedvességet és biztosan nem szárad ki a tészta.
A fél óra leteltével kivettem a sütőtálat, kibéleltem sütőpapírral, majd belehúztam a kenyér tésztát. (Ez a legjobb szó rá, csak úgy átemelni nem lehetett.) Lefedtem a tetejével, és így sütöttem 35 percig, majd fedő nélkül további 25 percig. Mivel eléggé sajt imádó vagyok, ezért reszeltem a tetejére cheddar sajtot, így visszatettem még pirulni újabb öt percre (ettől persze el lehet tekinteni, de nyilván ad hozzá egy plusz élvezeti faktort). A kenyér nem sajtos oldalait lespricceltem hideg vízzel, majd erős önmegtartóztatás árán - és csak azért hogy tudjak fotót készíteni - vártam, hogy langyosra hűljön. Na jó majdnem langyosra... nem vagyok egy jó önmegtartóztató típus, mint kiderült :D
A kenyér héja ropogós lett, a belezete pedig puha és lukacsos szerkezetű, nem pedig tömör, ami a korábbi kenyérsütési kísérleteimet jellemezte. Azóta sütöttem egy rozmaringos-fokhagymás kenyeret is, na de ez már egy másik történet lesz....
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog