A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Diós pite

Egy leheletnyi sárgabarack lekvárral

2020. április 01. - bakeyoursmile


ezy_watermark_31-03-2020_09-31-04pm.JPGNálunk a kert egyik központi eleme a diófa, nagyon szeretünk a lombja alatt üldögélni, sőt, már három hinta is gazdagítja, és szerencsére minden évben sok terméssel örvendeztet meg minket. Ennek különösen Anyukám örül, ő nagy szerelmese a diónak minden formában, az ő kívánságára készült a lenti pite is. Próbáljátok ki ti is! :)

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
3 evőkanál cukor
csipet só
10 dkg vaj
4 tojás sárgája
1 dl hideg víz

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
4 evőkanál cukor
4 tojásfehérje (szerencsés felhasználása a tésztából megmaradt fehérjéjének ;)) 
csipet só
3 evőkanál sárgabarack lekvár

A dió élettani hatásai:

Nagy arányban tartalmaz B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitaminokat, ásványi anyagokat - kalcium, kálium, vas magnézium, foszfor, réz, cink, nátrium, kálium, mangán -, és élelmi rostokat.

A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogysegítenek a szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak köszönhet, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amelynek szerepe lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés rizikóját az artériákban. Mindezen pozitív hatások a benne lévő zsírok összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.

Először elkészítjük a tésztát, a vajat apró kockákra vágjuk, hozzászitáljuk a lisztet, a tojássárgákkal és a sóval, cukorral, hideg vízzel gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Kerek bucit formázunk, majd folpack fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük piheni.

Az egy óra leteltéhez közeledve elkészítjük a tölteléket. A hideg tojásfehérjéket egy csipet só és a négy evőkanál cukor társaságában kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót. 

A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A hűtőből kivesszük a tésztát, kinyújtjuk, a kivajazott piteformába illesztjük, a széleiről levagdossuk a felesleget, hogy csinos legyen :)

ezy_watermark_31-03-2020_09-30-13pm.JPG

A tésztát megkenjük a sárgabarack lekvárral, majd a lekváros rétegre halmozzuk a diós habot, amit elegyengetünk (én habkártyával), és mehet is az előmelegített sütőbe. Én légkeveréses módon sütöttem 30-35 percig.

 Langyosan szeleteljük és tálaljuk.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

ezy_watermark_31-03-2020_09-32-08pm.JPG

A recept eredetije itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr3115581558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása