A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Békebeli meggyes pite

2016. november 28. - bakeyoursmile

img_4247.PNGHozzuk vissza a nyári ízeket ebben a zimankós időben ezzel a finom meggyes pitével.

Hozzávalók: (Egy nagy tepsihez)

40 dkg liszt

25 dkg hideg vaj

12 dkg barnacukor (persze lehet kristálycukor is)

2 evőkanál tejföl

1 tojás sárgája

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

2 kg magozott meggy

5 evőkanál barnacukor

1 teáskanál fahéj

3 evőkanál darált dió (helyettesíthető búzadarával is)

porcukor a tetejéreimg_4250.PNG

A 40 dkg lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a 12 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a 25 dkg hideg vajat, a tejfölt, sót, citrom reszelt héját. Összegyúrjuk addig amíg egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtbe tesszük.

Előkészítjük a meggyet. Mi nyáron eltett fagyasztott meggyet használtunk, de lehet befőttből is - na meg szezonban frissből is. Esetünkben kimagozott állapotában volt eltéve a meggy, így ezzel már nem kellett bajlódni, csak megvárni hogy kiolvadjon és lecsepegtetni.

img_4248.PNG

A tésztát kivesszük a hűtőből, kevéssé lisztezett munkalapon átgyúrjuk, ketté vágjuk és kinyújtjuk. Az első tésztalapot kivajazott tepsibe helyezttük - ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni ha lazán a nyújtófára tekerjük és azzal emeljük a tepsire. A tésztát megszórjuk egy marék darált dióval ( vagy búzadarával), hogy kevésbé ázzon el a tészta, és még plusz finom ízt is ad neki. Ráhalmozzuk a meggyet, megszúrjuk a fahéjas cukorral bőségesen, majd a maradék diót a tetejére szórjuk, és befedjuk a másik tésztalappal. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közbeni gőz távozni tudjon.

Előmelegített, 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük. Miután megsült, igyekszünk várni egy kicsit hogy hűljön -ha sikerül - majd kockákra vágjuk és meghintjük porcukorral.

img_4251.PNG

Ha pedig a képen látható faborítású receptes könyv felkeltette az érdeklődéseteket, ne feledjétek, még játszhattok a facebook-on az alábbi linken:

https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog/photos/a.490757994467079.1073741831.488530431356502/528859320656946/?type=3&theater

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr1412006594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlagállampolgár 2016.12.04. 11:32:44

Soha nem felejtem a Linda sorozatban azt a reszt (Idegen vendeg ha jol emlekszem az epizod cime ) amikor Pecsi Ildiko a klasszikus mosolygos hangjaval mondja : " Keszitettem pitet...kis szunet...Meeegyeest ! "
:)) De amugy is a meggyes altalaban jobb mint almas. De persze attol fugg ki kesziti! Valakinek az almasa vilagbajnok!!
;)

bakeyoursmile 2016.12.04. 13:53:02

@átlagállampolgár: Ahogy olvastam a kommented, azonnal a fülembe csengett Pécsi Ildikó hangja :)
süti beállítások módosítása