Itt a szilva szezon! Így hát hétvégére szilvás muffint készítettem fahéjas mascarpone krémmel, amihez az alapreceptet a Receptműhelyen találtam.
Hozzávalók (12 darabos formához):
A mascarpone krémhez:
250 gramm mascarpone
fél kávéskanál fahéj
2 evőkanál porcukor
A muffinhoz:
20 dkg szilva kimagozva, felkockázva
14 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1 tojás
14 dkg tejföl
1 bio narancs lereszelt héja (elhagyható)
1 kávéskanál fahéj
1 csipetnyi só
Elkészítés:
A barnacukrot keverjük össze a fahéjjal, majd 3 evőkanálnyit szórjunk belőle a felkockázott szilvára, keverjük össze, tegyük félre. Keverjük habosra a 12,5 dkg vajat a megmaradt fahéjas barnacukorral és a vanillincukorral, keverjük hozzá a narancshéjat, a tojást, majd a fél csomag sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet. Végül adjuk hozzá a tejfölt, majd a cukros szilvát. Kanalazzuk a masszát papír kapszlival kibélelt muffinformába, vagy szilikon muffin sütőformába úgy, hogy a tészta a forma 2/3-áig érjen.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, süssük kb. 15-17 percig, végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad rá a tészta készen vagyunk.
Készítsük el a mascarpone krémet. Habverővel keverjük habosra a fahéjas cukorral, majd díszítsük a krémmel (habzsák vagy szimpla kanál segítségével) a muffinokat. (Mivel én a krémet előző este elkészítettem, és nem hagytam neki elég időt szobahőmérsékleten akklimatizálódni, így ahogy a képen is látható kissé összeállt a díszítéskor. Ha frissen - hűtés nélkül - nyomjuk rá a krémet a habzsákból, akkor ez nem fordulhat elő) Na de hát ahogy mindig mondom, nem kell tökéletesnek lennie, elég ha nagyon finom! :)
Őrölt fahéjjal díszíthetjük. Én megspékeltem egy-egy szem díszítőcukorral, hiszen gyerekeknek (is) készítettem. Percek alatt elfogyott :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥