Ahogy megérkezett a tavasz, ami már szerencsére inkább nyár, egyre jobban kívánom a hűsítő turmixokat, smoothikat reggelente. No meg arról már írtam az epres-banános smoothie bejegyzésemben, hogy nem vagyok a gyümölcsevők mintaképe, szóval ez egy nagyon finom módja a gyümölcsbevitelnek! :)
Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.
Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen.
A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Lassítja a szervezet öregedését.
(forrás: hazipatika.com)
Hozzávalók:
125 gramm áfonya
1 banán
4 dl görög joghurt
Méz vagy egyéb édesítő ízlés szerint
Az áfonyát megmostam, majd a felkarikázott banánnal együtt ment is a turmixba. Hozzáadtam a joghurtot, illetve egy teáskanál mézet. (pár karika banánt és néhány darab áfonyát félre tettem a tálaláshoz.) Krémesre turmixoltam, majd banánkarikával és áfonyával szervíroztam.
Egészségetekre!
Szabina
♥
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog