Nálunk nagy családi hagyománya van a közös lángosozásnak, a lángos illat nekem ezért nem is a strandot vagy a Balatont juttatja eszembe, hanem a családot, az együttlétet, az otthont vidéken és a piacot. Mi a lángost reggelire esszük, ez sokakban váltott már ki némi megrökönyödést, vagy minimum egy finom szemöldök ráncolást, de hát ahány ház annyi szokás, a sógornőmék például vacsira ették, mindaddig míg át nem szokott a reggeli lángosra velünk :D A gyomaendrődi lángos messzeföldön híres - de tényleg, bárhol járok, ha látok egy lángosozót, akkor pezseg a vérem és le kell tesztelnem, és jobbat még nem ettem - , egy lángosos dinasztia készíti, tőlük még nem sikerült megtudakolni a receptet, így egy, a neten talált piacos lángos receptet próbáltunk ki otthon, amit az Egycsipet oldalán találtam.
Hozzávalók:
A lángoshoz:
1 kg liszt
6 dl kézmeleg víz
1 dl olaj
40 gr friss élesztő
2 evőkanál só
3 teáskanál cukor
+ olaj a sütéshez
A fokhagymás olajhoz:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
1 dl langyos víz
A meleg/langyos vizet mérjük kelesztőtálba, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk, hogy az élesztő felolvadjon a vízben. Keverjük hozzá a sót és a lisztet. Lágyabb galuskatésztává dolgozzuk össze, majd lefedve hagyjuk kelni 30 percig.
A 30 perc leteltével olajjal locsoljuk körbe a tésztát, majd dagasszuk át enyhén úgy, hogy a tészta körben olajos legyen és ne ragadjon az edényhez. Letakarva hagyjuk kelni további öt percig.
A pihentetés után készítsünk elő egy tálcát amit kenjünk le olajjal, erre jönnek a tészta gömböcök. A kelt tésztából válasszunk le kis gombócokat (ez függ nyilván attól, hogy hol sütjük, a mieink kisebb ökölnyi méretűek voltak), amiket a tálcán pihentessünk további tíz percig. Ha hagyományosan, konyhában készítjük, akkor itt lehet is már melegíteni az olajat, ha bográcsban készítenétek ti is, akkor azért több idő kell neki, akkor a gombóc formálás előtt már érdemes megrakni a tüzet.)
A gombócokat olajozott kézzel húzzuk ki vékonyra mint a pizzát és tűzforró (!) olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. A megsült lángosokról a felesleges zsiradékot itassuk le papírszalvétával, majd azon nyomban tálalhatjuk is. Mi szerencsére sokan voltunk, úgyhogy az egyikünk kiszedte, a másik kente, és a többiek kapkodták is azon melegében.
Apropó kenés! Mit érne a lángos fokhagyma nélkül?
Érdemes már a lángos sütés reggelén (ha reggel sütjük előző este) elkészíteni a fokhagymás olajat a fenti hozzávalókból, hogy jól össze tudjanak érni az ízek. Mi fokhagymásan, sajttal és tejföllel fogyasztottuk, a klasszikus módon:)
Ti persze pakoljatok rá amit csak szerettek, akár csinálhattok lángos burgert is, egy jó bográcsozás fénypontja lehet az is... na de ez már egy másik buli sztorija lesz :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥