Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki már azon agyal, hogy milyen sütikkel készüljön húsvétra. Ez a kalács egy tavalyi húsvéti receptem, ami jó ötlet lehet a húsvéti asztalra, hiszen a kalács az alap húsvétkor (is), a Nutella meg az a kis plusz, amit mindenki - na jó, majdnem mindenki - szeret.
A receptet a Street Kitchen oldaláról szemeztem. :)
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
50 g cukor
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
1 vaníliarúd kikapart magja
Kb. 25-30 dkg Nutella
1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula a tetejére
Az élesztőt elmorzsoljuk a cukros tejben, felfuttatjuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tejet, a tejszínt, sót, cukrot, a vaníliarúd kikakapart magjait és a tojásokat, majd addig dagasztjuk, hogy rugalmas és fényes tésztát kapjunk.
Tiszta konyharuhával (aminek a tetejére még mindig rakok egy párnát, ahogy a nagymamámtól láttam) és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.
Végül a gombócokat nyújtófával kissé kilapítjuk és mindegyik közepére egy méretes teáskanál Nutellát teszünk. A Nutella köré összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk. Egy kivajazott őzgerinc forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hatot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).
Amíg kel, száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát. Ha megkelt ismét, lekentjük felvert tojással és megszórjuk a pirított mandulával a tetejét.
A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük aranybarnára. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni. Nehéz lesz megállni, hiszen ott fog illatozni az orrunkban és a szívünkben :)
Jó étvágyat és jó sütést kívánok!
Szabina
♥