A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Nutellás kalács

2017. április 13. - bakeyoursmile

img_8630.PNG

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki már azon agyal, hogy milyen sütikkel készüljön húsvétra. Ez a kalács egy tavalyi húsvéti receptem, ami jó ötlet lehet a húsvéti asztalra, hiszen a kalács az alap húsvétkor (is), a Nutella meg az a kis plusz, amit mindenki - na jó, majdnem mindenki - szeret.

A receptet a Street Kitchen oldaláról szemeztem. :)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 csipet só

50 g cukor

1 tojás

1 tojássárgája

2 dl habtejszin

1 dl zsíros tej

2 dkg friss élesztő

1 vaníliarúd kikapart magja

Kb. 25-30 dkg Nutella

1 tojás a kenéshez

szeletelt mandula a tetejére

img_8629.PNG

Az élesztőt elmorzsoljuk a cukros tejben, felfuttatjuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tejet, a tejszínt, sót, cukrot, a vaníliarúd kikakapart magjait és a tojásokat, majd addig dagasztjuk, hogy rugalmas és fényes tésztát kapjunk.

Tiszta konyharuhával (aminek a tetejére még mindig rakok egy párnát, ahogy a nagymamámtól láttam) és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.

Végül a gombócokat nyújtófával kissé kilapítjuk és mindegyik közepére egy méretes teáskanál Nutellát teszünk. A Nutella köré összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk. Egy kivajazott őzgerinc forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hatot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).

Amíg kel, száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát. Ha megkelt ismét, lekentjük felvert tojással és megszórjuk a pirított mandulával a tetejét.

A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük aranybarnára.  A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni. Nehéz lesz megállni, hiszen ott fog illatozni az orrunkban és a szívünkben :)

Jó étvágyat és jó sütést kívánok!

Szabina

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr6512421191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása