A keresztfiam imádja a mézeskalácsot, úgyhogy az anyukája be is szerzett halloween-es kiszúró formákat, hogy meg tudjuk örvendeztetni. Ez egy szuper recept, nem kell várni, azonnal puha, kekszes dobozban is sokáig eláll, bár nálunk erre még nem igazán volt példa :)
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (ízlés szerint)
2 evőkanál puha vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája2 evőkanál tejföl
A díszítéshez:
15 dkg porcukor
1 tojás fehérje
Kikavarjuk a tojást, a tejfölt, a vajat és a mézet. Hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, majd összedolgozzuk. A cipót folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőben pihentetjük.
A pihentetés után lisztezett munkalapon (a liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne keményedjen meg a tészta), 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerint kiszaggatjuk, majd kivajazott sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben 3 perc (!) alatt megsütjük. Ha tovább sül kemény lesz, így viszont pont jó! :)
A díszítéshez felverjük a tojásfehérjét, amihez apránként adagoljuk a porcukrot. Nejlonzacskóba töltjük, szorosan elkötjük, és igyekezzünk minél kisebb nyílást vágni rá, hogy vékonyan tudjunk rajzolni vele. Nekünk ezt még gyakorolni kell, de cserébe jól szórakoztunk amíg dekoráltuk a mézeskalácsokat. :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥