Ezek az ennivaló falevelek a boldogi nagyrózsa mintájára készültek. A sógornőm még a nagymamájától kapott ilyen formákat (rózsát sajnos nem) így az őszre való tekintettel, leveleket készítettünk családilag.
Hozzávalók: (Kb. 30 darabhoz)
2,5 dl tej
3 db tojás
3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 késhegynyi szódabikarbóna
20 dkg finomliszt
napraforgó étolaj
2 evőkanál porcukor a szóráshoz
A tojásokat felverjük és összekeverjük a cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, és annyi -szitált- lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Hozzákeverjük a sót és a szódabikarbónát is, végül egy csepp olajat. (Azért egy csepp, mert a sütés közben még bőven jut a tésztába, és túl olajos lesz ha már előre teszünk bele.)
Egy széles, lapos lábasba olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd a sütőformát belehelyezzük. Mikor már jól felforrósodott a sütőforma, akkor kivesszük, belemártjuk a tésztába, ami rátapad, majd a forró olajba visszahelyezzük. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele teljesen, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény! 2-3 mm-t hagyjunk szabadon a tetején! Hirtelen átsül, kb 30 másodperc alatt. A megsült tészta kinyílik a sütőn, az olajból kiemeljük, lecsepegtetjük, majd egy tálca felett megrázogatjuk, hogy lecsússzon és a tálcára helyezzük. (Az elején még szükség lehet egy kis kopogtatásra, hogy lejöjjön, de utána bele fogunk jönni.)
Amikor az összes levél kisült, porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥