Az eredeti receptben nincs töltelék, az egy finom sós kifli, na de parenyica sajttal minden finomabb, így ebben a változatban az is szerepel :)
Hozzávalók:
A tésztához:
700 gramm liszt
2 tojás
1 kis pohár kefír
50 gramm cukor
nagy csipet só
1 dl tej
50 gramm élesztő
A krémhez:
200 gramm vaj
40 gramm só
1 csomag (190 gramm) parenyica sajt (vagy bármilyen sajt amilyet szeretünk)
1 tojás a tetejére
reszelt sajt a tetejére
1 dl tejet meglangyosítunk 50 gramm cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk míg felfut.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kefírt, a tojásokat és a sót, majd a tejes élesztős keveréket. Összegadagasztjuk, majd meleg helyen másfél órát kelesztjük.
Míg kel a tészta, kikeverjük a vajat a sóval, majd a keveréket négy egyenlő részre osztjuk. Mivel bőven van időnk, a sajtot is felszeletelhetjük kisujjnyi vastag hasábokra.
Miután megkelt a tészta, azt nyolc egyenlő részre osztjuk. Az első nyolcadot kinyújtjuk, nagyjából 30 centiméter átmérőjű körre. Megkenjük a vajas keverékkel. A második nyolcadot is kinyújtjuk, és befedjük vele a vajjal megkent tésztát. A kört 16 cikkre vágjuk. A cikkeket a nagyobbik felétől kezdve feltekerjük, gondosan belehelyezve a parenyica sajtot. (Ennél a lépésnél igazából a fantáziánkra van bízva, hogy mivel töltjük, kolbásszal, sonkával, koktélvirslivel, egyéb sajttal)
Ha mind a 16 cikket feltekertük és megtöltöttük, akkor a fenti metódust ismételjük még háromszor, így összesen 64 db süteményt fogunk kapni. A kiflik tetejét kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
170 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a puha, ízletes kifliket, kivajazott, kilisztezett tepsin.
Nagyon hamar el fog fogyni erről biztosíthatok mindenkit! :) (Nálunk pár szem maradt mutatóba másnapra, másnap is puha és finom volt.)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥