Kaptam Apukámtól egy csomag natúr (!) kesudiót, ami persze finom így is, na de lássuk be nem az igazi. A Pinteresten találtam több fűszeres kesudió receptet is, mindnek egy volt a titka, jelesül a tojásfehérje, hiszen attól ragad majd rá a sok ínycsiklandozó fűszer :)
Az egészséges kesudió
Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.
Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.
(forrás: házipatika.com)
Hozzávalók:
200 gramm kesudió (ha több van otthon, akkor persze azokat se felejtsük ki)
1 tojás fehérje
2 teáskanál só
1 teáskanál chilipor
1 teáskanál aprított, szárított jalapeno
1 teáskanál fokhagymasó
(A fűszerezésnek persze semmi nem szabhat határt, csak az, hogy milyen ízkavalkádra vágyunk éppen.)
A tojásfehérjét villával keverjük kissé habosra, szórjuk bele a fűszereket, majd ebben keverékben fürdessük meg a kesukat, ügyelve arra, hogy mindegyikre jusson a pácból.
A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral, majd erre egyengessük el a kesudiókat.
180 fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt barnára pirítjuk. A végén letördeljük a felesleges tojásfehérjét, az összetapadt diókat is leválasztjuk, majd még megszórjuk durva szemű sóval.
Természetesen más magfélékkel is működik, legközelebb mandulával fogom kipróbálni, ahhoz már el is képzeltem egy fokhagymás-rozmaringos párosítást! Nyammi! :)
Jó pirítást és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥