A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Fűszeres kesudió

2017. február 05. - bakeyoursmile

img_6104.PNGKaptam Apukámtól egy csomag natúr (!) kesudiót, ami persze finom így is, na de lássuk be nem az igazi. A Pinteresten találtam több fűszeres kesudió receptet is, mindnek egy volt a titka, jelesül a tojásfehérje, hiszen attól ragad majd rá a sok ínycsiklandozó fűszer :)

Az egészséges kesudió

Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.

Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.
(forrás: házipatika.com)

Hozzávalók:

200 gramm kesudió (ha több van otthon, akkor persze azokat se felejtsük ki)

1 tojás fehérje

2 teáskanál só

1 teáskanál chilipor

1 teáskanál aprított, szárított jalapeno

1 teáskanál fokhagymasó

(A fűszerezésnek persze semmi nem szabhat határt, csak az, hogy milyen ízkavalkádra vágyunk éppen.)

img_6101.PNG

A tojásfehérjét villával keverjük kissé habosra, szórjuk bele a fűszereket, majd ebben keverékben fürdessük meg a kesukat, ügyelve arra, hogy mindegyikre jusson a pácból.

A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral, majd erre egyengessük el a kesudiókat.

180 fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt barnára pirítjuk. A végén letördeljük a felesleges tojásfehérjét, az összetapadt diókat is leválasztjuk, majd még megszórjuk durva szemű sóval.

Természetesen más magfélékkel is működik, legközelebb mandulával fogom kipróbálni, ahhoz már el is képzeltem egy fokhagymás-rozmaringos párosítást! Nyammi! :)

Jó pirítást és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_6102.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr3912185204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása