A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Pirított csicseriborsó

2017. április 03. - bakeyoursmile

img_7313.PNG

Az arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül.

 A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is. Emellett készíthetünk belőle levest, ragut, salátát, vagdaltat (falafel) vagy pástétomot (humusz) is.

A különleges kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak persze kedvező élettani hatásai is vannak. Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.

A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.

(forrás: házipatika.com)

Már annyi helyen jött velem szemben a pirított csicseriborsó - plusz nagyon szeretem a falafelt is -, hogy eljött az ideje, hogy kipróbáljam ezt a nasit is.

Hozzávalók:

500 gramm csicseriborsó (lehet konzerv vagy szárított is)

1 teáskanál fokhagyma só

1 kávéskanál chili

1 teáskanál frissen őrölt bors

1 evőkanál olíva olaj

só ízlés szerint

img_7316.PNG

Ha szárított csicserit használunk, akkor azt áztassuk be 12 órára. Ha konzervet, ahogy én is, akkor azt öblítsük le, hagyjuk lecsöpögni. A sütőt melegítsük előre 180 fokra. Egy keverőtálban keverjük el az olajat a fűszerekkel, természetesen ízlés szerint bármivel lehet fűszerezni a csicseriborsót, amit szeretünk (és van otthon :)). A lecsöpögtetett borsókat beleforgatjuk a fűszeres olajba.

Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra terítjük a fűszerezett csicseriket, elsimogatjuk őket úgy, hogy ne fedjék egymást.

10-15 perc alatt ropogósra sütjük. (5 percenként érdemes átkeverni.)

Ha konzerv borsót használunk nem lesz annyira ropogós, ott érdemes színesebbre sütni ha ropogósabb textúrára vágyunk. Aztán jöhet is a büntetlen nassolás! :)

Jó sütést és jó étvágyat!

Szabina

img_7315.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr3112398353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása