Ha a tavaszra gondolok, máris érzem az eper illatát. Ezt a tavaszi érzést sütöttem bele ebbe a zamatos pitébe.
Miért fogyasszunk epret?
A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik, rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük.
Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!
Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!
Az eperben található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található, krónikus gyulladások ellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.
(forrás: házipatika.com)
Hozzávalók:
A tésztához:
250 gramm liszt
125 gramm vaj
75 gramm cukor
1 tojás
1 csipet só
1 (bio) citrom reszelt héja
A töltelékhez:
400 gramm eper
2 evőkanál cukor
3 evőkanál lekvár (lehet eper, málna, ízlés szerint)
Elsőként elkészítjük a tésztát. Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzámorzsoljuk a hideg vajat. A tojást habosra keverjük a cukorral, majd azt is hozzáadjuk, egy csipet só társaságában. Ráreszeljük a citrom héját, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva, egy órán át hűtőben pihentetjük.
A pihentetés után lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd beleemeljük a pitetálba. Belesimogatjuk a tésztát, levagdossuk a széléről a felesleget, elegyengetjük, majd sütőpapírral borítjuk, és lesúlyozzuk babbal, lencsével, ami kéznél van. 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. Amíg sül, megmossuk az epret, kicsumázzuk, majd félbevágjuk. A 10 perc leteltével, eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt a tetejéről. Megkenjük lekvárral (én legközelebb vaníliapudinggal fogom kibélelni ;)) majd kirakjuk a félbevágott eprekkel. A tetejét megszórjuk két evőkanál cukorral, és mehet is vissza a sütőbe még 15-20 perce. Akkor van kész, ha a tészta a szélén aranybarna, az eperszemek pedig fényesen karamellizálódva mosolyognak ránk a sütőből.
Én tejszínhabbal vidámítottam és úgy kínáltam.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Értesüljetek mindenről elsőként, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát: https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog