A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Rebarbara szirup és rebarbarás limonádé

2017. május 09. - bakeyoursmile

img_9572.PNGRebarbara szezon van! :) Én még csak most ismerkedem ezzel a zöldséggel, és az ismerkedésünk kicsit döcögősnek mondható, mert kiszemeltem egy receptet a Pinteresten, maga lett volna a nagy betűs Rózsaszín Csoda, de sajnos nem véletlenül nem látjátok a blogon, valami nem stimmelt az eredeti recept leírásnál, mert a végeredmény sem rózsaszín, sem pedig csoda nem lett. Na de nem adtam fel, kis rózsaszín csodaként a megmaradt rebarbarából rózsaszín szirupot készítettem, abból pedig ízletes limonádét.

Miért fogyasszunk rebarbarát?

Legfőbb erénye, hogy már kora tavasszal megjelenik, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, friss zöldség, aminosav-összetétele és -tartalma is hasznos. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16 kilokalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.

Fontos antrakinonszármazékok az emodin, reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok, diantron-glikozidok. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele.

img_9570.PNGHozzávalók:

300 gramm rebarbara

3 evőkanál cukor (édesszájúak esetében persze lehet több is)

2 dl víz

A rebarbarát megmossuk, majd feldaraboljuk. (Én nem tisztítom meg a külső héjától, szerintem az is hozzásegít minket, hogy rózsaszínebb legyen a szörp.) Kimérjük egy edénybe, a cukorral és a vízzel együtt, majd elkezdjük forralni. Addig főzzük míg a rebarbara meg nem puhul, ez nagyjából 10 perc alatt megtörténik, és be is sűrűsödik a leve.

Leszűrjük, és üvegben, hűtőben tároljuk a felhasználásig, egy hétig biztosan eláll.

img_9569.PNG

Egy liter limonádéhoz hozzáadjuk a fent elkészített két deci szirupot, két citromot, valamint ízlés szerint (és persze ami otthon fellelhető) további gyümölcsöt. Én áfonyával és málnával ízesítettem még a rebarbarás limonádét, valamint nyers rebarbara darabokat is dobáltam bele.

Különleges frissítő íze van, és eltér a megszokott ízektől.

Készítsetek Ti is rebarbarás limonádét!

Szabina

img_9571.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr112493675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása