Engem mindig le lehet venni a lábamról grapefruittal, legyen szó bármiről, süti, koktél, gyümölcs, és persze az egyik nagy vodkagyártó grapefruitos vodkája is a felsorolásba kívánkozik :D Most egy grapefruit krémes (igazából grapefruit curd) sütit hoztam, mellé pedig egy grapefruitos limonádét.
Hozzávalók: (Egy 22 cm átmérőjű pite formához, vagy egy kisebb méretű szögletes formához)
A tésztához:
220 gramm zabkeksz
10 dkg vaj
A krémhez:
3/4 bögre cukor (egy bögre 2,5 dl)
3 evőkanál keményítő
1,5 bögre frissen facsart grapefruitlé (lehetőség szerint rózsaszín legyen, attól szebb lesz a színe)
3 tojássárgája
10 dkg vaj felkockázva
Először készítsük el a pite alapot. A zabkekszet aprítsuk morzsásra, S-késes aprítóval, vagy ennek hiányában sodrófával, majd keverjük el az olvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk bele a piteformába - kivajazni nem szükséges mert sok benne a vaj! 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig. Ha már sötétebb aranybarna,és érezzük a levegőben az aromáját, akkor jó. Hogy ne emelkedjen meg sütés közben a tészta, érdemes sütőpapírral borítani, arra pedig babot szórni még sütés előtt.
Amíg a tészta hűlik, készítsük el a krémet. Ez alapján a recept alapján tudnánk otthon nagyon finom lemon curd-öt is készíteni, ha olyan isteni szerencse ér minket, hogy a piacon szembe jön velünk néhány szép meyer citrom, de ennek nem most van sajnos a szezonja. De vissza a grapefruithoz. Facsarjuk ki a grapefruitokat, egy főző edényben tegyük fel főzni a cukorral együtt. Adjuk hozzá a keményítőt, majd ha már kezd besűrűsödni, akkor vegyük ki a krém harmadát/felét, ahhoz keverjük hozzá a három tojássárgáját, és így adjuk hozzá a rotyogó krémhez. Mikor kezd forrni, akkor vegyük le a tűzről és úgy keverjük hozzá a felkockázott vajat, kevergessük míg el nem olvad és szép homogén színű keveréket nem kapunk.
A krémet öntsük a kihűlt tészta alapra, egyengessük el, majd folpackba csomagolva mehet a hűtőbe minimum négy órára. (Nekem maradt meg krémem, azt egy lezárható üvegbe tettem, és később pirítósra kenve ettük reggelire, ha megmarad, ajánlom nektek is ;)).
Grapefruit spritzerrel tálaltam, amihez egy grapefruit és egy citrom levét használtam két személyre, szénsavas vízzel hígítva.
Igazi kis nyári, frissítő süti, próbáljátok ki bátran!
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítésében a volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Köszönet a fotókért Kéri Attilának.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog