A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Crème brûlée

2017. szeptember 07. - bakeyoursmile

img_3953.PNGNagyon régóta szemeztem már a crème brûlée-vel, aztán az egyik napsütéses hétvégén elérkezettnek láttam az időt, hogy elkészítsem. Szerencsére nem akkora meló, mint az ember lánya elsőre gondolná, cserébe nagyon finom, és nagyon kis guszta desszert a jutalom! :) Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

7,5 dl habtejszín
8 tojássárgája
15 dkg cukor
3 vaníliarúd (vagy 2 evőkanál vanília esszencia)

a tetejére 15 dkg cukor

A megmaradt tojásfehérjéből készíthettek például pavlovát! Recepteket itt találtok az inspirálódáshoz:

- gránátalmás-narancsos pavlova

- kávés-makadámdiós pavlova

img_3960.PNG

Mivel most készítettem először, ahogy a hozzávalókból is látszik, ez a natúr, alap, vaníliás verzió. Terveim között szerepel, hogy később ízesített crème brûlée-kkel is előrukkolok majd, na de ez még a jövő zenéje. Nézzük a receptet!

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tejszínt forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival, vagy a vanília esszenciával. A tojássárgájákat verjük habosra a cukorral. A tojássárgájához apránként (ha vaníliarudat használtunk akkor szűrőn keresztül) adjuk hozzá a tejszínt, közben keverjük kézi habverővel, folyamatosan, hogy ki ne csapódjon a tojássárgája - egy vaníliás rántottának senki sem örülne :D

Forraljunk vizet, ebben a vízfürdőben fogjuk sütni majd a crème brûlée-ket. A keveréket egyenletesen osszuk el hőálló kerámiatálkákban, én használtam speckó crème brûlée tálkákat (ezeket láthatjátok a képeken), és szuflés tálkákat is, mindegyik tökéletesen megfelel a célnak. A speckó tál annyiból jobb, hogy laposabb és szélesebb, így nagyobb területen tudjuk karamellizálni a cukrot, aki kevésbé van oda a karamellizált cukorért, annak biztosan jobb választás a szuflés tálka.

A kis tálkákat állítsuk bele egy nagyobb tepsibe (aminek magas a fala is), majd óvatosan ötsük köré a forró vizet, úgy hogy nagyjából a tálkák feléig érjen. Fedjük le alufóliával, és mehet az előmelegített 160 fokos sütőbe 35 percre. Ez a recept Stahl Judittól van, ő azt írja, hogy a 35 perc elteltével úgy tudjuk megítélni, hogy jó-e a krém, hogyha megrázogatjuk óvatosan, akkor nem szakad be a teteje, nekem ez bevált, nem volt szakadás :) Ne süssük túl őket, ne felejtkezzünk meg arról, hogy az edény tartja a hőt, így még hűlés közben is sül valamennyit.

img_3950.PNG

Várjunk legalább egy fél órát azzal, hogy megszórjuk a tetejüket nagyjából egy-egy evőkanál cukorral, és elkezdjük karamellizálni cukrász fáklyával. (No nem kell rögtön valami cukrász kellékes boltba szaladni, elég egy barkácsáruházba, ott jó áron jókat lehet kifogni.) Nálunk az első néhány darab tesztüzem volt, mindenki próbálgatta, volt ami feketébb lett, volt ami kevésbé, de végül mindegyik elfogyott. Ami fontos, hogy hogy alacsonyabb lángon, nagyobb távolságot tartva "pörköljünk oda", inkább lassabban és egyenletesen. Elsőre így sem lesz tökéletes, na de nem is az számít! Hanem az, hogy mindenhol egyenletesen kapjon egy kemény karamell réteget a krém, hiszen így lesz fenséges az élmény, a ropogós karamell és a krémes textúra mennyei találkozása.

Tálalás előtt várjuk meg hogy kihűljön. Dekorálhatjuk szezonális gyümölcsökkel.

img_3949.PNG

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

♥ 

 recept elkészítésében a

volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr8312809910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása