Kezdek barátkozni a szilikonnal. No nem úgy, nem tervezek semmilyen plasztikai beavatkozást, viszont konyhába már beférkőztek, (a szilikonok már a spájzban vannak :D) lásd csak a kabócás madeleine-t. :) A mostani recept is szilikonformában készült, ezek különálló kis magányos szilikon kapszlik, de láttam már olyat is, ami ilyen muffintepsi-szerűen volt, egymás mellé öntve 6-8 mini kuglóf. De ha ilyennel nem rendelkeztek, az se akadályozzon meg benneteket a kipróbálásban, nyugodtan elkészíthetitek muffin formában, de még madeleine formában is. Egy a lényeg, próbáljátok ki bátran! :)
Hozzávalók:
1 tojás
3/4 bögre cukor (a mérőeszköz egy 2,5 dl-es bögre)
1/4 bögre olvasztott vaj
3/4 bögre tej
1 teáskanál vanília-kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 1/2 bögre liszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
2 dkg olvasztott vaj a kuglófformák kikenéséhez
A mákoshoz:
1 citrom leve és reszelt héja
3 evőkanál darált mák
A kakaóshoz:
2-3 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum
A tetejére:
lemon curd
eper lekvár
szeder
dió
Mivel menet közben született a gondolat, hogy kétfélét is süssek, ezért én egyféle tésztát készítettem, és a végén feleztem meg, és ízesítettem. Ez is lehet követendő példa, de lehet már az elején is külön készíteni, szerintem így volt amúgy is egyszerűbb - csak mondom ;)
A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tejet és a vaníliát. A lisztet, sót és a sütőport alaposan elkeverjük, majd szépen hozzákeverjük a folyékony hozzávalókhoz.
A tésztát ketté választjuk, vagy ahogy sikerül :) (Nálam több lett a mákos mint a kakaós). Az egyik feléhez hozzákeverjük a citromlevet, a darált mákot és a citrom reszelt héját. A másik feléhez a két evőkanál kakaót (ha tényleg a fele tészta, akkor bátran legyen az három evőkanál) és az egy evőkanál rumot.
Az olvasztott vajjal kikent mini kuglófformákat formákat 3/4-ig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük őket kb. 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük, megsültek-e rendesen. Rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem sikerül belőni a forma kétharmadát, akkor egy éles késsel szépen le lehet vágni a felesleges talpat, és amíg várjuk, hogy hűljön, az pont jó előkóstolónak.)
A langyosra hűlt kuglófocskákat még tovább ízesítettem, a mákosat lemon curddel töltöttem be (a kis mélyedésbe a közepén), arra egy fél diót raktam vidámításképp, a kakaósat eperlekvárral és egy szem szederrel díszítettem.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítésében a
volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog