A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Vérnarancsos pite

2018. március 14. - bakeyoursmile

temp_5.PNG

Gyerekkorom óta nagyon szeretem a vérnarancsot, legutóbb pedig a zöldségesnél csodaszép, tényleg piros húsú példányokra bukkantam. A színe megihletett, így a korábbi grapefruit krémes pite vonalán haladva született egy még szebb színű, ínycsiklandozó pite.

temp.PNG

Hozzávalók: (Egy 22 cm átmérőjű pite formához)

20 gramm zabkeksz
10 dkg vaj
A krémhez:
3/4 bögre cukor (egy bögre 2,5 dl)
3 evőkanál keményítő
1,5 bögre frissen facsart vérnarancslé
3 tojássárgája
10 dkg vaj felkockázva

temp_1.PNG

Először készítsük el a pite alapot. A zabkekszet aprítsuk morzsásra, S-késes aprítóval, vagy ennek hiányában sodrófával/kopfolóval (tök jó stresszoldó), majd keverjük el az olvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk bele a piteformába - kivajazni nem szükséges mert sok benne a vaj! 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig. Ha már sötétebb aranybarna,és érezzük a levegőben az aromáját, akkor jó. Hogy ne emelkedjen meg sütés közben a tészta, érdemes sütőpapírral borítani, arra pedig babot szórni még sütés előtt.

Amíg a tészta hűlik, készítsük el a krémet. Ez alapján a recept alapján tudnánk otthon nagyon finom lemon curd-öt is készíteni, ha olyan isteni szerencse ér minket, hogy a piacon szembe jön velünk néhány szép meyer citrom, de hát szezonban is ritka ez mint a fehér holló. Szóval, facsarjuk ki a vérnarancsokat, majd leszűrve (rosttalanítva) egy főző edényben tegyük fel főzni a cukorral együtt. Adjuk hozzá a keményítőt, majd ha már kezd besűrűsödni, akkor vegyük ki a krém harmadát/felét, ahhoz keverjük hozzá a három tojássárgáját, és így adjuk hozzá a rotyogó krémhez. Mikor kezd forrni, akkor vegyük le a tűzről és úgy keverjük hozzá a felkockázott vajat, kevergessük míg el nem olvad és szép homogén színű keveréket nem kapunk.

A krémet öntsük a kihűlt tészta alapra, egyengessük el, majd folpackba csomagolva mehet a hűtőbe minimum négy órára.

temp_2.PNG

Tálaláskor szív alakú kiszúróval vágtam ki szívecskéket kiwiből, citromból, narancsból és vérnarancsból, ezzel vidámítottam - amire mellesleg szükség is volt, mert utaztattam másnap reggel a pitét, és kicsit megviselte a zötykölődés :D

Próbáljátok ki bátran, biztos vagyok benne hogy ízleni fog!

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

temp_4.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

temp_3.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr8013738076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása