A húsvét elengedhetetlen része a sonka, aminek az illata már főzés közben belengi a házat. Mi általában a saját sonkánkat szoktuk megfőzni, ami még a téli disznóvágásból van félre téve, kimondottan erre az alkalomra. De ha már kicsit unalmas lenne a hagyományos húsvéti reggeli, sonkával, tormával, kaláccsal, kenyérrel, töltött tojással, akkor itt egy új alternatíva a sonka - vagy legalábbis egy kis részének - feldolgozására.
A quiche (ejtsd: kis) egy francia eredetű sós pite, omlós vajas tésztával. Lássuk hogyan készül!
Hozzávalók:
A tésztához:
250 gramm liszt
125 gramm vaj
1 tojás
5 gramm vaj
50 ml hideg víz
A töltelékhez:
20 dkg főtt sonka
15 dkg reszelt sajt (plusz a tetejére)
1 csokor újhagyma
4 tojás
3 dl főzőtejszín
só, bors
Elsőként készítsük össze a tésztát. A felkockázott hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a tojást, a sót, majd apránként a hideg vizet, és dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal, fényes, egynemű tésztává. Tegyük a hűtőbe, minimum egy órára.
Addig is a főtt sonkát vágjuk apró kockákra,karikázzuk fel az újhagymát, a sajtot reszeljük le. A tojásokat habarjuk el a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, azonban vegyük figyelembe, hogy a sonka is sós.
Ha letelt az egy óra, nyújtsuk ki a tésztát, helyezzük bele a piteformába, vágjuk körbe, nyomkodjuk le a szélét (tovább is lehet díszíteni a tésztaszélet tetszés szerint). A tésztára halmozzuk rá a sonkát, a reszelt sajtot, és a hagymát. Kicsit keverjük össze, majd jöhet rá a tejszínes-tojásos keverék. Szórjunk még reszelt sajtot a tetejére (én gouda-t használtam), és mehet is a sütőbe, 170 fokra, kb 60 percre. Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy sütőfüggő, az otthoni gázos sütőnk például ahogy látszik a képen is, kicsit felemásan süt, biztos ismerős érzés lehet ez másnak is :D Így tehát 45 perc után kezdjük figyelni, és ha már aranyszínben pompázik, akkor jó.:)
Ahhoz, hogy szépen tudjuk szeletelni érdemes megvárni, hogy langyosra hűljön, addig próbáljunk betelni csak az illatával, ha bírunk! :)
Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Köszönet a fotókért Czeglédi Eszternek.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog