A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Sonkás quiche

Avagy a húsvéti sonka újjászületése

2018. április 01. - bakeyoursmile

temp.png

A húsvét elengedhetetlen része a sonka, aminek az illata már főzés közben belengi a házat. Mi általában a saját sonkánkat szoktuk megfőzni, ami még a téli disznóvágásból van félre téve, kimondottan erre az alkalomra. De ha már kicsit unalmas lenne a hagyományos húsvéti reggeli, sonkával, tormával, kaláccsal, kenyérrel, töltött tojással, akkor itt egy új alternatíva a sonka - vagy legalábbis egy kis részének - feldolgozására.

A quiche (ejtsd: kis) egy francia eredetű sós pite, omlós vajas tésztával. Lássuk hogyan készül!

5.png

Hozzávalók:

A tésztához:

250 gramm liszt
125 gramm vaj
1 tojás
5 gramm vaj
50 ml hideg víz

A töltelékhez:
20 dkg főtt sonka
15 dkg reszelt sajt (plusz a tetejére)
1 csokor újhagyma
4 tojás
3 dl főzőtejszín
só, bors

6.png

Elsőként készítsük össze a tésztát. A felkockázott hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a tojást, a  sót, majd apránként a hideg vizet, és dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal, fényes, egynemű tésztává. Tegyük a hűtőbe, minimum egy órára.

Addig is a főtt sonkát vágjuk apró kockákra,karikázzuk fel az újhagymát, a sajtot reszeljük le. A tojásokat habarjuk el a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, azonban vegyük figyelembe, hogy a sonka is sós.

Ha letelt az egy óra, nyújtsuk ki a tésztát, helyezzük bele a piteformába, vágjuk körbe, nyomkodjuk le a szélét (tovább is lehet díszíteni a tésztaszélet tetszés szerint). A tésztára halmozzuk rá a sonkát, a reszelt sajtot, és a hagymát. Kicsit keverjük össze, majd jöhet rá a tejszínes-tojásos keverék. Szórjunk még reszelt sajtot a tetejére (én gouda-t használtam), és mehet is a sütőbe, 170 fokra, kb 60 percre. Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy sütőfüggő, az otthoni gázos sütőnk például ahogy látszik a képen is, kicsit felemásan süt, biztos ismerős érzés lehet ez másnak is :D Így tehát 45 perc után kezdjük figyelni, és ha már aranyszínben pompázik, akkor jó.:)

7.png

Ahhoz, hogy szépen tudjuk szeletelni érdemes megvárni, hogy langyosra hűljön, addig próbáljunk betelni csak az illatával, ha bírunk! :)

4.png

Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

2.png

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Köszönet a fotókért Czeglédi Eszternek.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr7813799126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása