Nincs az ismeretségi körömben senki olyan, aki visszautasítana egy szelet almás pitét. Mindegy, hogy kerek, vagy szögletes, csak sok legyen. A kerek pite formához nagyjából azóta érzek vonzalmat, mióta először láttam a Hupikék Törpikékben az ablakpárkányon hűlni egy tál pitét.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
12,5 dkg cukor
2 db tojás
20 dkg hideg vaj
1 tk sütőpor
1 csipet só
1 (bio) citrom reszelt héja
A töltelékhez:
5 nagyobb alma
2-3 evőkanál cukor (ízlés és alma függő)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 maréknyi keksz
A lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, egy vaníliarúd kikapart belsejét elkeverjük egy csipet sóval. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán át.
Addig lereszeljük az almát, és ízesítjük ízlésünknek megfelelően. Annak érdekében, hogy majd sütés közben az alma leve ne áztassa el a tésztát, többféle trükköt is alkalmazhatunk, megszórhatjuk összetört dióval, vagy keksszel, én most mandulás csókot törtöm össze mozsárban, kimondottan finom ízt adott még pluszban a süteményhez.
A tésztát kinyújtottam vékonyra, majd sodrófa segítségével beleemeltem a pitetálba. A szélét elnyomkodtam, a felesleget levágtam, majd az újra összegyúrtam, és azt nyújtottam ki a tetejére. A mandulás csókot elszórtam a tésztán, rá került a reszelt alma, majd egy új tészta réteg a pite tetejére. A közepébe bevágásokat metszettem, ahol tud távozni a gőz, én sajnos nem ismerem a párhuzamos vonalakat :D szóval nem lett tökéletes :D Ismét lenyomkodtam a széleket, és mehetett is a sütőbe 170 fokra 35-40 percre. (Sütő függő, tartsuk szemmel fél óra után.)
Ízlés szerint tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral. Majd langyosan tálaljuk, akkor már szépen szeletelhető.
Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Köszönet a fotókért Czeglédi Eszternek.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog