Szerintem krumlilángos, a Nosalty szerint, ahonnan az ötletet szemeztem lapcsánka (azt én kizárnám, mert abba - felénk - nyersen reszeljük a krumplit). De ahogy a lapcsánkát is tájegységenként is ezerféleképpen hívják (lepcsánka, tócsi, tócsni, cicege, berét, mackó és még sorolhatnám) biztos ennek a mosolynak is lenne sok neve, így nem is adok neki, a vidám krumpli úgyis magáért beszél. Egyébként pedig:
Bárhogy nevezzük, éppoly illatos. /William Shakespeare/
Na de nézzük mitől is lesz illatos:
Hozzávalók:
3 db krumpli
25 dkg liszt
3 evőkanál keményítő
3 evőkanál morzsa
1 tojás
só
bors
pirospaprika
chili (ízlés szerint)
A három krumplit meghámozzuk, 15 percig főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük és 25 dkg liszttel elkeverjük. Hozzáadunk három evőkanál keményítőt és három evőkanál morzsát. (Nálam az pont elfogyott, így durvára őrölt zabpelyhet adtam hozzá, tökéletesen megfelel az is :) ) Végül elkeverjük egy tojással, és a fűszerekkel.
Kiterítünk egy sütőpapírt, melyet belisztezünk és ráhalmozzuk a masszát. Meglisztezzük annak is a tetejét, majd ráhatjunk egy másik sütőpapírt, és a két papír között kinyújtjuk a krumplis keveréket. Ha ez megvan, lisztezett kiszúróformával, kerek formákat szaggatunk, majd szívószállal szemeket és kanállal szájat varázsolunk:
Ha elkészültünk a hangulatunkhoz illő smiley-kkal, akkor forró olajban pirosra sütjük őket. Mellé fokhagymás tejfölt készítettem mártogatósnak.
(U.i.: Ezúton is köszönöm a segítséget és társaságot Adri barátnőmnek! :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥